x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Procurorul “Telepatia”, anchetat de CSM. Emilian Eva, procuror DNA, este acuzat de exercitarea funcţiei cu rea-credinţă

Procurorul “Telepatia”, anchetat de CSM. Emilian Eva, procuror DNA, este acuzat de exercitarea funcţiei cu rea-credinţă

de Gabriela Antoniu    |    16 Iul 2014   •   21:27
Procurorul “Telepatia”, anchetat de CSM. Emilian Eva, procuror DNA, este acuzat de exercitarea funcţiei cu rea-credinţă
Sursa foto: Procurorul “Telepatia”, anchetat de CSM. Emilian Eva, procuror DNA, este acuzat de exercitarea funcţiei cu rea-credinţă

Secţia pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât să verifice activitatea procurorului Emilian Eva, procurorul care a instrumentat dosarul “Telepatia”, în care Dan Voiculescu este judecat pentru modul în care a fost privatizat Institutul de Cercetări Alimentare, scrie dcnews.ro Procurorul Emilian Eva este cercetat de încălcarea mai multor articole din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Emilian Eva este acuzat, conform art. 99 lit.t, de exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă şi manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu. Inspectorii CSM au considerat că sunt suficiente motive pentru a supune dezbaterii în şedinţa din 17 septembrie 2014 activitatea procurorului Emilian Eva, şedinţă în care vor fi administrate probe. Nu este însă prima dată când asupra magistratului Emilian Eva planează acuzaţii de exercitare cu rea-credinţă a funcţiei.

Interceptări abuzive
Eva a mai fost cercetat de Inspecţia Judiciară a CSM pentru o faptă similară. Procurorul a fost acuzat că ar fi solicitat instanţei interceptarea telefonică a procurorului Vasilii Pretula, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, însa că unul dintre numerele de telefon ascultate îi aparţinea, de fapt, fiicei acestuia. Plângerea a fost respinsă de Inspecţia Judiciară în urma unui vot strâns. Anul trecut, lumeajustiei.ro dezvăluia că procurorul Eva era cercetat de colegii săi de la Parchetul General deoarece, timp de trei luni, ar fi interceptat în mod abuziv convorbirile telefonice ale fostului subprefect al judeţului Iaşi, Cristian Angheluţă. În plângerea înaintata Parchetului General se arată că Eva ar fi susţinut în faţa instanţei că numărul de telefon i-ar aparţine de fapt lui Dragomir Tomaşeschi, fost prefect al Iaşiului în perioada 2009-2011, ale cărui telefoane au fost şi ele interceptate la acea vreme.

Comportament abuziv

Aflat în subordinea lui Doru Ţulus, Eva Emilian este procurorul care l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu, în dosarul “Telepatia”. Pe 3 decembrie 2008, Ţulus, ca şef secţie la DNA, aviza rechizitoriul dosarului “Telepatia” (4/P/2007). În acest rechizitoriu, Dan Voiculescu este suspectat de utilizarea unor tehnici parapsihologice şi de comunicare telepatică. În acelaşi material, procurorii recunosc că nu au probe care să îl incrimineze pe Dan Voiculescu. Nu au probe, nici directe şi, potrivit avocatului Gheorghiţă Mateuţ, nici indirecte. Totodată, procurorul Emilian Eva a fost acuzat de unii martori din dosarul “Telepatia” de un comportament abuziv în timpul audierilor arătând că li s-a indus/cerut ce anume să declare, în special împotriva lui Dan Voiculescu – ţinta principală a anchetatorilor.

Triunghiul amoros
În 2011, fostul procuror DIICOT Radu Moisescu a fost trimis în judecată de Emilian Eva pentru trafic de influenţă. Conform luju.ro, Moisescu ar fi avut o relaţie scurtă cu avocata Claudia, prietena oficială a procurorului Eva. Câţiva ani mai târziu, Moisescu s-a trezit trimis în judecată. “Această înverşunare a procurorului Eva Emilian împotriva mea îşi are sorgintea în relaţia amoroasă pasageră pe care am avut-o cu amanta dumisale de mai bine de 11 ani, Claudia Ciofu, în anul 2008”, mărturisea Radu Moisescu în vara anului trecut.

×
Subiecte în articol: Emilian Eva procuror telepatia procuror dna