x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Propunere PD-L: Comisie permanentă la Senat pentru relaţia cu diaspora

Propunere PD-L: Comisie permanentă la Senat pentru relaţia cu diaspora

01 Mar 2010   •   00:00

Doi senatori PD-L propun înfiinţarea unei comisii permanente a Senatului pentru relaţiile cu românii din diaspora, ca o "dovadă de apreciere" cu privire la rolul crucial al românilor de peste hotare în crearea statului român modern, informează Mediafax.



"Crearea acestei comisii ar fi încă o dovadă de apreciere cu privire la rolul crucial al diasporei româneşti în crearea statului român modern. Românii din diaspora şi-au ales în 2008 parlamentarii care să le reprezinte interesele, să lupte pentru ei, să îi sprijine în problemele cu care se confruntă în ţările lor adoptive, să participe la luarea deciziilor privitoare la protejarea drepturilor lor, să analizeze potenţialul lor din punct de vedere economic, social, politic şi valoarea propunerilor, a iniţiativelor venite din partea Diasporei.

Să nu uităm că românii care locuiesc în afara teritoriului României aparţin unor categorii socio-profesionale diverse", se arată în expunerea de motive care însoţeşte propunerea semnată de senatorii PD-L Viorel Badea şi Gheorghe Bârlea.

Potrivit propunerii, printre altele, membrii Comisiei vor sprijini activităţile diasporei româneşti, în scopul "păstrării, afirmării şi promovării identităţii culturale, lingvistive şi religioase", în conformitate cu legislaţia României, inclusiv normele europene şi internaţionale în materie, vor participa la organizarea congreselor, conferinţelor, seminarelor şi meselor rotunde în problemele ce ţin de susţinerea cetăţenilor români din afara graniţelor ţării şi vor audia persoanele propuse pentru a fi numite în funcţii de conducere în instituţiile care se ocupă de românii din străinătate, după care vor da aviz consultativ.

În componenţa comisiei ar urma să intre din oficiu parlamentarii aleşi în colegiile din Diaspora şi reprezentanţi ai fiecărui grup parlamentar, cu respectarea configuraţiei politice iniţiale a Senatului.

În opinia iniţiatorilor, românii din diaspora vor fi sprijiniţi prin întreprinderea tuturor demersurilor necesare pentru promovarea valorilor româneşti în străinătate, şi nu în ultimul rând, va fi dusă o politică în sensul îmbunătăţirii comunicării dintre comunităţile româneşti şi autorităţile publice din România, dar şi cu autorităţile statelor pe teritoriile cărora trăiesc comunităţi de români, astfel încât aceştia să beneficieze de toate drepturile oferite prin legislaţie.

Potrivit lui Viorel Badea, senator pentru românii din Europa şi Asia, propunerea a fost aprobată în cadrul grupului parlamentar al PD-L din Senat şi urmează să fie trimisă la Biroul Permanent al Senatului.

×
Subiecte în articol: politic