x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Propunere PNL - Ticu Dumitrescu, in fruntea CNSAS

Propunere PNL - Ticu Dumitrescu, in fruntea CNSAS

de Monica Iordache Apostol    |    25 Ian 2006   •   00:00
Propunere PNL - Ticu Dumitrescu, in fruntea CNSAS

Initiatorul legii de deconspirare a Securitatii ca politie politica, fostul senator PNTCD Ticu Dumitrescu, ar putea deveni stapanul dosarelor acestei institutii. Liberalii ii pregatesc acestuia locul din fruntea CNSAS, pe care Gheorghe Onisoru il va parasi in luna martie.

PNL il va sustine pe Ticu Dumitrescu, initiatorul legii de deconspirare a Securitatii ca politie politica, la sefia Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Propunerea a fost facuta de presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, la Delegatia Permanenta a liberalilor, desfasurata luni la Iasi.

Pentru celalalt loc din cadrul Colegiului CNSAS, care revine PNL, va fi sustinut Claudiu Secasiu, deja membru al acestui organism si unul dintre cei mai vehementi contestatari ai lui Gheorghe Onisoru, presedinte in functie al CNSAS. Mandatul actualului Colegiu al CNSAS expira in luna martie.

ASUMARE. Liberalii intentioneaza sa propuna Guvernului si asumarea raspunderii in Parlament pe proiectul de modificare a Legii Ticu. Depus deja la Senat, proiectul ar trebui retras si prezentat Guvernului de ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu.

Daca Executivul accepta, asumarea raspunderii se va face la pachet, o data cu legile Sanatatii si cu o serie de modificari privind Justitia, pregatite de Monica Macovei. Este posibil ca in pachet sa intre si proiectul legii lustratiei, care a primit insa aviz negativ la comisiile Senatului. In varianta liberala, Legea Ticu ar trebui sa precizeze obligativitatea SRI si a altor institutii care detin arhive ale fostei Securitati, precum Ministerul Apararii Nationale si Ministerul de Interne, de a preda toate documentele in termen de doua luni de la intrarea in vigoare a modificarilor acestui act normativ.

Pentru refuzul de a preda arhiva, sefii acestor institutii ar putea raspunde inclusiv penal. In plus, institutiile detinatoare ale arhivelor nu vor mai avea exclusivitate in a decide care dosare ar putea atinge siguranta nationala si care nu, ci vor fi nevoite sa se consulte cu membrii Colegiului CNSAS.

DECLARATIE. In privinta candidatilor la functiile publice, initiatorii au adaugat un articol special pentru seful statului, prin care se prevede ca persoanele care candideaza la aceasta functie trebuie sa dea o declaratie pe proprie raspundere prin care sa precizeze daca au fost agenti sau colaboratori ai politiei politice.

Daca Ticu Dumitrescu va accepta propunerea liberalilor, proiectul ar mai putea include un amendament prin care pot deveni membri ai colegiului si persoane care au facut parte dintr-un partid politic, dar trebuie sa isi dea demisia pana la momentul preluarii mandatului, modificarea fiind gandita pentru fostul senator PNTCD.

SINCERITATE
"As fi nesincer daca n-as marturisi ca CNSAS este institutia care a fost creata prin lupta pe care am dus-o eu incepand inca din CPUN. Sa nu uitam ca Adrian Nastase, in 2003, mi-a facut aceeasi propunere" - Constantin Ticu Dumitrescu, fost senator PNTCD

FUZIUNEA, SUB UMBRELA PNL
In cadrul Delegatiei Permanente, liberalii au abordat tangential si subiectul fuziunii, mai ales ca erau prezenti si sefii filialelor. Semnele nu au fost insa deloc incurajatoare pentru realizarea proiectului. Doua filiale, Timis si Mehedinti, si-au prezentat propriile rezolutii, din care reisea ca sunt de acord cu fuziunea, daca se va face sub identitate liberala. Daca acest lucru nu este posibil, cele doua filiale au pledat pentru mentinerea protocolului Aliantei D.A. Nici la reuniunea regionala a liberalilor si democratilor, de la Gura Homorului, subiectul nu a facut mai multa valva. Potrivit unor surse, Tariceanu le-ar fi batut obrazul democratilor ca marseaza acum pe fuziune la "ordinul" lui Basescu, dar i-ar fi ignorat anul trecut invitatiile. Oricum, responsabilitatea proiectul le-a fost pasata filialelor celor doua partide, care ar trebui sa isi armonizeze pozitiile in teritoriu.

NU ZICE "BAI"
Ticu Dumitrescu ne-a declarat ca, in principiu, este de acord sa preia presedintia CNSAS. Un raspuns final il va da premierului saptamana viitoare dupa ce va reciti Legea 187 modificata si se va consulta cu cei din conducerea Asociatiei Nationale a Fostilor Detinuti Politici. "As fi nesincer daca n-as marturisi ca CNSAS este institutia care a fost creata prin lupta pe care am dus-o eu incepand inca din CPUN. Sa nu uitam ca Adrian Nastase, in 2003, mi-a facut aceeasi propunere si atunci am conditionat cu doua lucruri: cheile arhivelor si modificarea Legii 187." (Dana Piciu)
×
Subiecte în articol: politic cnsas ticu dumitrescu ticu dumitrescu