x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Prună: Regret votul de dezincriminare a conflictului de interese pentru parlamentari

Prună: Regret votul de dezincriminare a conflictului de interese pentru parlamentari

22 Iun 2016   •   21:05
Prună: Regret votul de dezincriminare a conflictului de interese pentru parlamentari

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, spune că "regretă" votul care s-a dat pentru dezincriminarea conflictului de interese pentru parlamentari, arătând că reprezentantul Guvernului nu a avut cuvântul în Parlament pentru a-şi exprima opinia.

"Regret votul de azi de dezincriminare a conflictului de interese pentru parlamentari. Nu intru aici în discuţii de text. Astfel de discuţii, în mod regretabil, nu au avut loc nici în Parlament, unde reprezentantului Guvernului nu i s-a dat cuvântul. Deja vu? Am fost nu de mult somată să spun ce înţeleg prin restauraţie. Exact asta. Mai înţeleg, parafrazând, o tiranie parlamentară. În anticiparea întrebărilor, răspund: Cred în parlamentarism, în cel responsabil, în slujba cetăţii", a scris Prună pe Facebook.

Ministrul face referire la o propunere legislative adoptată miercuri şi care duce la dezincriminarea conflictului de interese în cazul deputaţilor şi senatorilor care şi-au angajat rudele la birourile parlamentare până în 2013, respectiv anterior intrării în vigoare a dispoziţiilor din Statutul parlamentarilor care interziceau acest lucru. Prin urmare, nu vor fi urmăriţi de Agenţia Naţională de Integritate pentru conflict de interese.

Totodată, ministrul Justiţiei îşi exprimă regretul pentru faptul că din legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare a fost eliminat Statutul personalului din sistemul de probaţiune.

În context, Prună reaminteşte că România riscă din 2012 o hotărâre pilot a CEDO care constă, printre altele, în acordarea de despăgubiri estimate la 100 de milioane de euro anual.

"Ministerul Justiţiei va deschide o dezbatere cu privire la impactul unei asemenea hotărâri CEDO. Pentru că societatea trebuie să ştie ce au putut şi nu au făcut guvernanţii ei. Nu regret avalanşa de calomnii previzibile. Mai ales dacă vin din partea celor care au condus guverne şi au lăsat numai restanţe", a mai scris Prună pe reţeaua de socializare.

Tot miercuri, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe timpul vacanţei parlamentare, cu 64 de amendamente.

Din proiectul de lege, în Comisia juridică, au fost eliminate în totalitate capitole referitoare la justiţie, cultură şi administrarea patrimoniului protocolului de stat.

Iniţial, proiectul prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară sunt finanţe publice şi economie, dezvoltare regională şi administraţie publică, sănătate, afaceri interne, justiţie, cultură, fonduri europene, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, comunicaţii şi societate informaţională. AGERPRES

×
Subiecte în articol: raluca pruna