Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat, luni, că Guvernul îşi va asuma răspunderea în această săptămână pe recursul compensatoriu, pe prorogarea pensionării anticipate a magistraţilor, pe trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători şi pe trecerea de la doi la patru ani în ce priveşte şcolarizarea pentru INM.
"Această corectare a legislaţiei pe Justiţie este necesară cât mai urgent pentru a nu bloca sistemul judiciar. În plus, este cerută şi de raportul MCV. Există un acord scris al CSM în legătură cu aceste prorogări. În ce priveşte recursul compensatoriu, motivarea este dată de creşterea ratei de recidivă a celor eliberaţi. Ştim că el reprezintă lege penală mai favorabilă, dar este important ca, pentru viitor, să prioritizăm siguranţa oamenilor. Atât cât rămâne în vigoare legea PSD a recursului compensatoriu, fiecare secundă cu această lege în vigoare ameninţă viaţa de zi cu zi a românilor", a scris Turcan pe Facebook.
Ea a adăugat că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, se va deplasa la CEDO pentru a prezenta "gravitatea" situaţiei din România.
"În bugetul pe anul viitor vom prevedea bani pentru brăţări electronice, ocuparea posturilor vacante la Autoritatea Naţională a Penitenciarelor, personal de probaţiune, dar şi pentru construirea unui penitenciar. Nu mai avem timp de pierdut!", a mai scris Turcan.
Ministerul Justiţiei cere Parlamentului să proroge până la 1 ianuarie 2021 prevederile privind schema de pensionare anticipată a magistraţilor, a anunţat, pe 28 noiembrie, ministrul Cătălin Predoiu.
"Ministerul Justiţiei cere Parlamentului României să proroge până la 1 ianuarie 2021 prevederile privind schema de pensionare anticipată a magistraţilor, trecerea de la completele de 2 la 3 judecători, trecerea la o şcolarizare de la 2 la 4 ani la INM. Cerem Parlamentului să adopte această prorogare până la încheierea acestei sesiuni", a spus Predoiu, într-o conferinţă de presă la sediul MJ.
El a adăugat că Ministerul Justiţiei va susţine, în Parlament, acele propuneri legislative care să conducă la abrogarea recursului compensatoriu în forma actuală.