x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Replica PSD, după atacul "de la ortodox la ortodox" al lui Cătălin Predoiu

Replica PSD, după atacul "de la ortodox la ortodox" al lui Cătălin Predoiu

de Agerpres    |    03 Aug 2014   •   16:20
Replica PSD, după atacul "de la ortodox la ortodox" al lui Cătălin Predoiu
Sursa foto: ROBERT GHEMENT/EPA
PSD i-a dat replică, duminică, lui Cătălin Predoiu, care l-a acuzat pe Victor Ponta că îl atacă pe teme religioase şi etnice pe Klaus Iohannis. Iată comunicatul PSD:

Scrisoare deschisă către domnul Cătălin Predoiu, 

Prim-vicepreşedintele Partidului Democrat Liberal

Domnului Cătălin Predoiu ca de la "ortodox la ortodox",

Am luat astăzi la cunoştinţă de scrisoarea pe care i-aţi transmis-o premierului Victor Ponta, în care reluaţi o minciună, respectiv aceea că preşedintele PSD ar fi lansat un atac la adresa confesiunii şi etniei domnului Iohannis. Cu toate că ştiţi foarte bine că acuzaţiile pe care le aduceţi lui Victor Ponta nu au nicio bază reală, am să vă reamintesc vorbele preşedintelui PSD, pentru a apăra adevărul:

"Nu cred că un candidat la funcţia de preşedinte al României are o problemă dacă nu este ortodox sau nu e de etnie română. Cred că are exact aceleaşi drepturi cu mine. Dar vreau un lucru şi îl spun de fiecare dată: nu vreau să mă acuze nimeni sau să spună cineva că este un defect faptul că sunt român sau ortodox în ţara mea. Aşa m-am născut, aşa o să mor. Sunt mândru de asta şi cred că trebuie să fiu respectat pentru acest lucru".

Domnule Predoiu, ştim că partidul dumneavoastră are o mare problemă cu "mândria de a fi român"; a contestat folosirea acestui slogan de către PSD şi aliaţii săi în alegerile europarlamentare. Văd însă că începeţi să aveţi o problemă şi cu ideea de a fi ortodox, în condiţiile în care scrisoarea dumneavoastră de astăzi s-a bazat în integralitatea ei pe o minciună. 

Când am văzut că un lider din zona Dreptei are astăzi cu o poziţie legată de religie, speram că este vorba despre cu totul altceva. De ce? Pentru că, dacă sunteţi ortodox aşa cum pretindeţi, dar mai ales dacă susţineţi toleranţa religioasă, nu puteţi să ignoraţi ceea ce colegul dumneavoastră de convingeri politice, Daniel Funeriu, a exprimat cu privire la creştin ortodocşii din România şi la Biserica Ortodoxă Română.

Ca să vă reamintesc, domnul Funeriu a susţinut ieri că Biserica Ortodoxă, clerul şi enoriaşii sunt controlaţi de Rusia. Acest atac, pe lângă grava sa inexactitate istorică, reprezintă o jignire la adresă a milioane de credincioşi şi mii de clerici şi, totodată, o dezertare de la orice principiu de toleranţă religioasă. M-aş fi aşteptat că ieşirea de astăzi să marcheze o delimitare clară, atât a dumneavoastră personal, ca om aflat încă în competiţia pentru a fi desemnat candidat la preşedinţia României, dar şi a partidelor pe care le reprezentaţi de poziţia domnului Funeriu. În schimb, dumneavoastră aţi ales să îl atacaţi pe Victor Ponta care, în mesajele sale, nu au făcut decât să sublinieze nevoia de toleranţă etnică şi religioasă. 

În scrisoarea de astăzi l-aţi atacat pe Victor Ponta care, chemând la toleranţă, a afirmat că este mândru de apartenenţa sa la credinţa ortodoxă şi aţi trecut sub tăcere poziţia lui Funeriu, care a pus un semn de egalitate între credinţa unei părţi importante din această naţiune şi valorile promovate de statul sovietic. 

Şi, în final, o întrebare, ca "de la ortodox la ortodox" - cum v-aţi simţit atunci când colegul dumneavoastră a afirmat că Biserica Ortodoxă Română este "infiltrată cu oameni în soldă sovietoidă, care se află majoritar în Moldova şi Oltenia"?

Dan Şova,

Purtătorul de cuvânt al PSD

×
Subiecte în articol: ortodox Victor Ponta catalin predoiu