x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reuters - Romania, in criza guvernamentala

Reuters - Romania, in criza guvernamentala

de Mihaela Suciu    |    24 Ian 2007   •   00:00
Reuters - Romania, in criza guvernamentala

Razboiul dintre palatele Cotroceni si Victoriei nu este vazut cu ochi buni in Occident, agentia de presa Reuters sustinand ca Romania este paralizata de o criza guvernamentala. Comentariul Reuters subliniaza ca in urma scandalului biletelului trimis de premierul Tariceanu presedintelui Basescu in sprijinul omului de afaceri Dinu Patriciu, Guvernul Romaniei se afla in pragul unui colaps, la numai trei saptamani de la integrarea in UE.

Acest lucru ar putea costa scump pozitia nou castigata a Romaniei in UE, deoarece ar duce la un blocaj in privinta continuarii reformelor si la izolarea in randul celor 27 de state membre. "Intrebarea este daca tara mai este guvernata", a declarat la Bucuresti un diplomat al unui stat membru, citat de Reuters. Potrivit agentiei, "carismaticul" presedinte Traian Basescu pare hotarat sa-l inlature pe premier, in timp ce Tariceanu nu vrea sa cedeze, lucru care adanceste diviziunea intre cele doua partide ale Aliantei D.A. "Presedintele si primul-ministru sunt implicati intr-o lupta a ambitiilor care, potrivit analistilor, a condus la un blocaj politic", comenteaza Reuters.

Suspendare. Sunt amintite si demersurile PSD care ar putea cere un vot de neincredere impotriva guvernului Tariceanu. "Procesul de strangere a semnaturilor ar putea fi incheiat in aceasta saptamana. Alianta este moarta", a declarat pentru Reuters presedintele PSD, Mircea Geoana. De asemenea, in comentariu se aminteste ca principalul partid de opozitie a inceput demersurile si in privinta suspendarii din functie a presedintelui Traian Basescu.

Reuters subliniaza diferenta dintre preocuparile scandaloase ale politicienilor romani si prioritatile Romaniei - absorbtia eficienta a fondurilor europene, lupta anticoruptie, sprijinirea companiilor si a sectorului agricol. "Nu sunt vizionari, improvizeaza. Nu sunt pregatiti sa mearga la Bruxelles si sa negocieze. Strategia postaderare este intarziata si au nevoie sa decida ce vor", a spus diplomatul citat de Reuters.
Iliescu solicita scuze publice
Senatorul PSD Ion Iliescu ii solicita presedintelui Basescu sa ii prezinte lui scuze pentru "jignirile si acuzele nefondate" pe care i le-a adus luni seara la TVR. Atunci, Traian Basescu a afirmat ca prin intentia de a modifica legea refendumului, PSD pregateste o lovitura de stat care ar echivala cu o mineriada pusa la cale, la batranete, de Ion Iliescu. Ion Iliescu i-a mai cerut lui Basescu sa-i ceara scuze si poporului roman, caruia ii aduce grave prejudicii prin modul fantezist si lipsit de orizont in care intelege sa-si indeplineasca mandatul. Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, a precizat insa ca presedintele a folosit sintagma "lovitura de stat" referindu-se la incercarea PSD de a modifica Legea referendumului si nu la suspendarea sa, pe care seful statului o considera ca fiind "o procedura democratica". "PSD incearca sa modifice Legea referendumului, pentru ca are senzatia ca la referendum nu se vor prezenta suficienti votanti pentru demiterea presedintelui", a spus Saftoiu. Desi Basescu l-a atacat si pe el in interventia de la TVR, premierul Tariceanu a spus doar ca personal este preocupat de problemele cetatenilor si nu are "apetenta" sefului statului pentru talk-show-uri tv, conflicte si scandaluri.

×
Subiecte în articol: basescu politic reuters