x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Numărul românilor cu drept de vot înscriși în Registrul Electoral a crescut (AEP)

Numărul românilor cu drept de vot înscriși în Registrul Electoral a crescut (AEP)

de Redacția Jurnalul    |    04 Apr 2023   •   20:15
Numărul românilor cu drept de vot înscriși în Registrul Electoral a crescut (AEP)
Sursa foto: Lucian Alecu

Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral, la finele lunii martie, este de 18.888.066, mai mare față de februarie. Dintre aceștia, 819.777 au domiciliul în străinătate, anunță Autoritatea Electorală Permanentă.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță, printr-un comunicat de presă, că totalul de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral este de 18.888.066, cu 266 mai mulți față de 28 februarie 2023.

Diferențele apar ca urmare a operațiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităților administrativ-teritoriale conduse de aceștia și a importului de date de la Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor (DGEP).

În perioada 1 - 31 martie a.c., la nivelul primăriilor au fost operate în Registrul electoral următoarele radieri:

- 22.732 de persoane au fost radiate ca urmare a decesului, conform prevederilor art. 37 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare

- 44 de persoane au fost radiate ca urmare a încadrării în prevederile art. 39 din aceeași lege, referitor la radierea din Registrul electoral a alegătorilor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puși sub interdicție.

117 persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.

Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în perioada 1 - 31 martie a.c. este de 18.740, aceștia fiind înscriși în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcției Generală pentru Evidența Persoanelor (DGEP).

Ca urmare a importului de date de la DGEP au apărut 4.185 de alegători noi.

Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.068.289 au domiciliul sau reședința în țară, iar 819.777 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: romani vot