x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Rusia a dezinformat pentru a crea dezbinare între aliaţii NATO

Rusia a dezinformat pentru a crea dezbinare între aliaţii NATO

06 Dec 2017   •   15:45
Rusia a dezinformat pentru a crea dezbinare între aliaţii NATO

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a declarat miercuri, la dezbaterea "Preparing for the 21st century threats / Pregătire pentru provocările secolului 21" organizată la Cluj, că Federaţia Rusă a dus campanii de dezinformare pentru a crea confuzie şi dezbinare între aliaţii NATO.

 

"Câţiva aliaţi, în special România, manifestă îngrijorări serioase faţă de influenţa Rusiei şi intenţiile sale în Republica Moldova, din cauza trupelor militare din Transnistria, dar şi din cauza implicării Rusiei în domeniile cibernetic şi al informaţiilor. (...) Rusia a dus o propagandă continuă şi campanii de dezinformare în încercarea de a crea confuzie şi de a promova agenda strategică a Kremlinului. Este clar că este o metodă preferată a Rusiei pentru a semăna discordie şi a crea dezbinare între aliaţii NATO şi alţii pe care îi consideră adversari. Profitând de societăţile noastre democratice, Rusia caută influenţa asupra opiniei publice şi, deseori, asupra alegerilor, prin propagarea de fake news, folosind mijloace media de stat, cum ar fi televiziuni ruseşti, Sputnik şi reţelele de socializare. În anumite locuri, cum ar fi România, unde populaţia este prudentă faţă de motivele Rusiei, tacticile Kremlinului sunt mai subtile. În loc să încerce să convingă oamenii să susţină politica Rusiei, ei încearcă să rupă încrederea populaţiei în UE, NATO şi în parteneriatul nostru strategic", a afirmat Hans Klemm.

Potrivit ambasadorului SUA, România trebuie să fie atentă şi la corupţie, pentru că şi aceasta reprezintă o ameninţare.

"Corupţia este o ameninţare non-convenţională, iar a clădi o rezistenţă înseamnă, aşadar, menţinerea şi întărirea unui sistem de justiţie capabil să lupte împotriva corupţiei. Guvernul SUA şi-a manifestat îngrijorarea faţă de propunerile legislative care au fost prezentate de Ministerul Justiţiei şi se află în dezbatere parlamentară. Propriile instituţii ale justiţiei, asociaţii profesionale, societatea civilă şi simpli cetăţeni, dar şi UE şi câteva guverne europene şi-au exprimat îngrijorările în legătură cu aceste propuneri. Din punctul nostru de vedere, în ultima decadă şi mai mult, România a crescut credibil în lupta sa împotriva corupţiei, incluzând aici şi o justiţie independentă. Trebuie să apărăm valorile democratice pe care le împărţim, care înseamnă forţa oricărui guvern care caută încrederea cetăţenilor săi. Păstrarea unei justiţii independente clădită în ultimii 15 ani în România reasigură poporul român şi aliaţii NATO de forţa României", a completat Hans Klemm, citat de agerpes.

×
Subiecte în articol: Hans Klemm ambasador sua Rusia