x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sarbatoare regala

Sarbatoare regala

09 Noi 2004   •   00:00

POLITIC
PORTI DESCHISE - Fostul suveran, Mihai I, a fost felicitat la Palatul Elisabeta Regele Mihai i-a primit ieri la Palatul Elisabeta pe toti cei care au vrut sa il felicite de ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Fostul suveran a participat apoi, la Cotroceni, la un dejun oferit de presedintele Ion Iliescu, alaturi de cavalerii Ordinului "Mihai Viteazul".
MONICA IORDACHE

Click pentru a mari imaginea
ONOMASTICA. Regele Mihai a fost felicitat de ziua numelui mai ales de batrani
Timp de doua ore, Regele Mihai si-a primit la Palatul Elisabeta musafirii. Aproximativ 300 de persoane au venit sa il felicite pe fostul suveran cu ocazia zilei Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Mai mult batrani, dar si tineri, i-au coplesit pe Regele Mihai I si pe regina Ana cu buchete de flori. Cadourile preferate au fost cartile: "Memoriile" lui Nicolae Titulescu, "Yalta si crucificarea Romaniei" a lui Nicolae Baciu si "Notitele zilnice din razboi" ale maresalului Alexandru Averescu, plus albume de fotografii cu familia regala, precum si o papusa imbracata in costum national. Pentru musafiri intalnirea cu regele a fost impresionanta, dar nici gazda n-a fost scutita de emotii. Regele Mihai a spus ca pentru el a fost dintotdeauna o bucurie sa fie printre romani, iar sarbatorirea numelui sau a fost si ramane un bun prilej pentru acest lucru. "Romanii il iubesc pe Majestatea Sa, asa cum Majestatea Sa ii iubeste pe romani", a conchis reprezentanta Secretariatului Casei Regale, Constanta Iorga. De la Palatul Elisabeta au lipsit insa personalitatile culturale si politice, exceptie facand artistii plastici Sorin Ilfoveanu si Stefan Caltia, care au tinut sa-si prezinte personal omagiile.

DEJUN. Regele Mihai I si Regina Ana au participat apoi la un dejun oferit, la Cotroceni, de presedintele Ion Iliescu, in cinstea cavalerilor Ordinului "Mihai Viteazul". Seful statului a evocat al Doilea Razboi Mondial si meritele cavalerilor Ordinului "Mihai Viteazul", ordin instituit de catre Regele Ferdinand la 26 septembrie 1916. El a spus ca intalnirea are loc in preajma alegerilor parlamentare si prezidentiale, care arata, in opinia sa, valabilitatea sistemului democratic romanesc. Seful statului a afirmat ca s-a facut insa "insuficient" pentru a le asigura veteranilor "batraneti linistite". El a adaugat ca exista inca probleme legate de improprietarirea cu terenuri agricole si cu terenuri pentru constructia de case. "Ati trait mare parte din tragediile si suferintele abatute asupra veacului trecut. V-ati nascut si format in timpul Romaniei Mari si ati fost martori la drama dezmembrarii ei. La o varsta frageda tara v-a chemat sub drapel cerandu-va sa va faceti datoria pe campurile de lupta ale celui de-al Doilea Razboi Mondial. Si dintre toti, dvs. v-ati facut-o cum nu se putea mai bine", le-a spus presedintele Ion Iliescu veteranilor de razboi Cavaleri ai Ordinului "Mihai Viteazul", pe care i-a invitat la Cotroceni la o masa "camaradereasca".

DISCURS LA MARASESTI
Aflat in acest weekend la Marasesti, Regele Mihai a rostit un discurs din care va prezentam cateva fragmente: "In ultimii zeci de ani, comemorarile victoriilor din razboaie au devenit frecvente in Europa (…) In efortul pentru independenta si unitatea nationala am fost nevoiti sa trecem prin nenumarate razboaie si batalii. Unele au fost necesare pentru dreptul nostru la existenta, altele ne-au fost impuse de alte natiuni. Dar cred ca nici un roman nu va pune la indoiala semnificatia speciala a Primului Razboi Mondial din istoria noastra (…) La sfarsitul Primului Razboi Mondial, Regele Ferdinand s-a adresat Parlamentului spunand ca Unitatea noastra nationala se datoreaza fiecarui roman, fiecarui tanar taran care a luptat, uneori chiar fara arma sau echipament militar. Astazi este de datoria noastra sa-i comemoram pe toti aceia care s-au sacrificat pe aceste meleaguri. Aici este locul unde s-a nascut Romania unita, locul unde ar trebui sa proclamam astazi inceputul unei noi Romanii, un stat al independentei, prosperitatii si pacii in lume, cu drepturi depline intr-o noua Europa".

×
Subiecte în articol: politic mihai regele regele mihai