Manevrele pentru blocarea raportului de control al Inspecției Judiciare la DNA au ajuns ieri în plenul CSM. Ședința plenului a fost blocată prin lipsă de cvorum, soluție disperată la care au recurs cinci judecători - magistrați care nu au acceptat acțiunea în forță a sistemului de a schimba conducerea Inspecției Judiciare. Fără conducere, IJ nu ar putea valida raportul nefavorabil Codruței Kovesi, iar ministrul Justiției nu ar avea baza legală pentru eventuale măsuri de sancționare.
Cei cinci judecători membri în CSM care au condiţionat participarea la şedinţă de scoaterea de pe ordinea de zi a punctului referitor la votarea raportului de audit privind activitatea Inspecţiei Judiciare au emis ieri un comunicat prin care îşi explică absenţa de la ședința de plen. ,,În ședința Comisiei nr. 1 din 29 august 2017 s-a refuzat, în majoritate, să se acorde Inspecției Judiciare amânarea solicitată cu scopul de a pune la dispoziția Consiliului un raport complet privind stadiul implementării recomandărilor raportului de audit, fiind exprimată neechivoc intenția de a pune în discuția Plenului de azi revocarea conducerii Inspecției Judiciare ca urmare a raportului de audit, dar și a altor împrejurări de fapt exterioare acestuia”, arată cei cinci magistraţi. Ei aduc ca argument articolul 41 din Carta Drepturilor Fundamentale, precum şi numeroase decizii ale Curţii Constituţionale care obligă la respectarea dreptului la apărare al oricărei persoane vizate de o procedură de revocare. Semnatarii mai subliniază că ,,nu este pentru prima dată când argumentul numărului majoritar al voturilor exprimate devine mai puternic decât cel al respectării legii”, argumentând că, dacă ar fi asigurat cvorumul de plen, ar fi creat cadrul necesar pentru încălcarea unui drept fundamental. Cele cinci judecătoare care și-au asumat acest gest de curaj și moralitate sunt preşedintele ÎCCJ Cristina Tarcea, membru de drept în CSM, și judecătoarele Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Țînț, Evelina Oprina, membri aleși în CSM.
Se putea ajunge la demiterea conducerii Inspecţiei Judiciare
În Comisia nr. 1, organism de lucru al CSM, cu 13 membri - 8 judecători și 5 procurori - mașina de vot a sistemului este susținută de judecătorii Andreea Chiș (fosta nevastă a procurorului Doru Țuluș), Bogdan Mateescu și Mihai Bălan (și el cu nevastă procuror în DNA) care votează deseori la fel cu procurorii conduși de Codruț Olaru, care are gradul de general. Raportul de audit privind Inspecția Judiciară a fost realizat de firma Deloitte și a fost luat ca pretext pentru a plasa în plenul CSM propunerea de demitere a conducerii Inspecției Judiciare. Conținutul raportului nu are concluzii care să indice greșeli grave de management, care ar atrage revocarea președintelui și a vicepreședintelui IJ. Dacă s-ar fi ţinut ieri, votul cu privire la raportul de audit putea conduce la revocarea din funcţie a inspectorului-şef al Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru. Pe lângă debarcarea conducerii IJ, în şedinţa de ieri a plenului CSM ar fi urmat să fie luate în discuţie cererile de pensionare a 45 de magistraţi, solicitarea de reîncadrare pe funcţii depusă de doi judecători pentru a cumula pensia cu salariul şi contestaţiile procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga la deciziile de revocare din DNA.
Ne-am asumat această poziţie pentru a apăra un principiu, chiar dacă suntem conştienţi de faptul că atitudinea noastră poate fi de natură să aducă atingere interesului unor persoane, inclusiv colegi magistraţi, cărora le cerem, sincer, scuze.
comunicatul celor cinci judecătoare