x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Schimb de reproşuri la Strabourg între România şi liderii europeni

Schimb de reproşuri la Strabourg între România şi liderii europeni

de Gabriela Antoniu    |    16 Ian 2019   •   08:56
Schimb de reproşuri la Strabourg între România şi liderii europeni
Sursa foto: Marc DOSSMANN

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat ieri la Strasbourg priorităţile preşedinţiei române a Consiliului UE şi a taxat în Parlamentul European amânarea aderării României la Spaţiul Schengen. La rândul lor, guvernanţii de la Bucureşti au primit avertismente dure în ceea ce priveşte respectarea statului de drept sau anunţatele măsuri privind amnistia şi graţierea.

 

Premierul Dăncilă a vorbit în numele românilor care, a spus ea, în ciuda ataşamentului foarte puternic faţă de Uniune, resimt un tratament inegal faţă de România. Dăncilă a amintit de criticile pentru aspecte care “sunt fireşti în alte state membre sau condiţionalităţi care nu există în alte state ale Uniunii”. “Românii resimt inechitate când văd că ţara lor este ţinută în afara Spaţiului Schengen şi vreau să mulţumesc cu această ocazie domnului preşedinte Jean-Claude Juncker şi domnului preşedinte Antonio Tajani pentru susţinerea totală pe care ne-o oferă pentru aderarea la Spaţiul Schengen", a afirmat premierul. Viorica Dăncilă a mai spus că atunci când se iau decizii la nivelul UE “trebuie să ne gândim la cetăţenii din statele membre vizate de hotărârile noastre şi trebuie să eliminăm orice formă de tratament diferenţiat astfel încât să consolidăm valorile comune ale Uniunii”.

ALDE European: “Familia mea europeană nu va merge cu dumneavoastră”

De cealaltă parte, Andrus Ansip, vicepreşedintele Comisiei Europene, a spus în plenul PE că “statul de drept este o valoare pentru care a luptat România, iar "aceste valori nu pot fi diluate nicăieri". "România a făcut toate eforturile să îndeplinească criteriile de aderare. Nu era un exerciţiu birocratic, era un efort pentru acest scop. Aceste valori, democraţie şi stat de drept sunt unele pentru care a luptat România, şi aceste valori nu pot fi diluate nicăieri în Europa. Trebuie să ne asigurăm că şi în cele şase luni şi după aceste şase luni lucrurile vor sta la fel”, a declarant Ansip. Udo Bullmann, membru al Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, a susţinut că statul de drept nu poate fi manipulat după bunul plac al unora şi nu există temei pentru a institui amnistia. Şi preşedintele ALDE European, Guy Verhofstadt, a avertizat că dacă la Bucureşti coaliţia nu îşi schimbă opinia faţă de amnistie, "familia mea europeană nu va merge cu dumneavoastră".

"Ţara dumneavoastră merge pe calea lui Orban şi Kaczynski. Citesc în presă că aveţi în vedere o lege a amnistiei. Dacă se confirmă, atunci familia mea europeană nu va merge cu dumneavoastră. E o critică la adresa unei practici, la adresa unei majorităţi politice a ţării dumneavoastră”- preşedintele ALDE European, Guy Verhofstadt

 

Premierul Viorica Dăncilă a susţinut protejarea cetăţenilor în spaţiul virtual, în condiţiile unei digitalizări accelerate

 

×
Subiecte în articol: Viorica Dăncilă Guy Verhofstadt