x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Se retrage Dragnea după alegerile locale din iunie? Soarta lui Zgonea se decide mâine

Se retrage Dragnea după alegerile locale din iunie? Soarta lui Zgonea se decide mâine

de Marius Gîrlașiu    |    26 Apr 2016   •   08:20
Se retrage Dragnea după alegerile locale din iunie? Soarta lui Zgonea se decide mâine
Sursa foto: Adrian Manolache

Condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, Liviu Dragnea lasă de înţeles că s-ar putea retrage după alegerile locale din iunie. Pe de altă parte, zilele lui Valeriu Zgonea în partid sunt numărate după ce preşedintele Camerei Deputaţilor i-a cerut demisia liderului PSD pe facebook. “Împăratul e gol! PSD se îndreaptă cu ochii închişi spre prăpastie”, şi-a continuat Zgonea actul de dizidenţă.

 

Reuniţi ieri în şedinţa Biroului Permanent, social-democraţii au amânat pentru mâine o decizie în cazul lui Valeriu Zgonea. Soarta preşedintelui Camerei Deputaţilor se va decide miercuri în şedinţa Comitetului Executiv, însă destinul său pare pecetluit după ce mai multe organizaţii judeţene i-au cerut demisia. Pesediştii au început în paralel şi strângerea semnăturilor pentru revocarea lui Zgonea de la şefia Camerei. “Eu nu i-am cerut să demisioneze din nicio funcţie. Vă pot spune că pentru mine şi pentru cea mai mare parte a partidului, Zgnonea nu mai este o prioritate acum. Prioritatea zero este câştigarea alegerilor locale”, l-a ironizat Dragnea după şedinţa BPN. “Cred că PSD trebuie condus de oameni corecţi. Astăzi împăratul este gol. PSD se îndreaptă cu paşi repezi şi cu ochii închişi spre prăpastie. Funcţia mă obligă să blochez moartea partidului sub povara problemelor unor lideri”, a sunat replica lui Zgonea. Atacul său nu este primul la adresa liderilor PSD. În vara anului trecut, Zgonea a cerut reformarea partidului într-un interviu pentru Associated Press. “Suntem într-o situaţie de criză. Liderul este inculpat (n.r. - la acea vreme Victor Ponta era liderul PSD), iar vicepreşedintele Liviu Dragnea este condamnat. În România, sistemul este o reminiscenţă a mentalităţii comunistoide care ne afectează credibilitatea. Avem nevoie de o schimbare de mentalitate”, susţinea Zgonea în iulie 2015. A fost momentul care a produs prima fisură între preşedintele Camerei şi conducerea partidului. Ultimul act de dizidenţă la adresa conducătorului suprem s-a petrecut la Congresul din octombrie, când deputatul Mihai Sturzu a acuzat PSD de practici comuniste şi a cerut anularea alegerilor. Imediat, Sturzu a fost mazilit, iar portarul sediului din Kiseleff i-a închis uşa în nas la ultima vizită.

Au rămas fără lideri

Întrebat dacă-şi va da demisia în urma condamnării definitive din dosarul Referendumul, Liviu Dragnea a dat de înţeles că s-ar putea retrage după alegerile locale. “Asta numai Mama Omida poate spune. Cred că mai am dreptul la un viitor. Viitorul politic îl hotărăsc partidul şi oamenii care aleg. Este puţin probabil ca eu să rămân în fruntea partidului după alegerile locale”, a anunţat liderul PSD. Dragnea susţine că până mâine va decide şi dacă îşi va depune mandatul de deputat. “O să mă gândesc dacă îmi dau demisia din Parlament până miercuri. Dar miza nu era ca eu să mă retrag din Parlament, ci ca partidul să intre în disoluţie”, a acuzat Dragnea o conspiraţie ocultă la adresa PSD. O eventuală retragere a liderului suprem ar declanşa un vid de putere printre social-democraţi. După retragerea lui Victor Ponta, Liviu Dragnea n-a mai avut “concurenţă” în interiorul partidului. Cu excepţia lui Zgonea, nimeni n-a îndrăznit să iasă din cuvântul şefului. De altfel, în octombrie anul trecut, Dragnea a candidat de unul singur pentru şefia partidului. A câştigat atunci cu 97% din voturi, iar principalii adversari, senatorii Daniel Savu şi Şerban Nicolae, n-au îndeplinit criteriile prevăzute în Statut pentru depunerea candidaturii. Singurul act de dizidenţă a fost tentativa lui Robert Negoiţă de a se înscrie în cursă, însă primarul Sectorului 3 a capitulat după numai o seară în urma presiunilor lui Dragnea.

 

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: “Pentru mine ziua de vineri a fost extrem de importantă după decizie pentru că putea să fie ziua în care PSD ar fi putut începe lupte interne pentru conducere care ar fi avut efecte devastatoare”

 

Ponta, cine e acoperitul?

Liviu Dragnea l-a invitat la şedinţa Comitetului Executiv de mâine şi pe fostul premier Victor Ponta pentru a lămuri misterul ofiţerului acoperit care vrea să preia şefia partidului. “Aş vrea să-l invit pe Victor la CEx miercuri să avem o discuţie despre toţi cei care vor să sprijine această campanie. Cei care au informaţii să meargă la comisiile de control al SRI şi SIE, aruncarea de informaţii nu face bine nimănui. Altfel începem să ne acuzăm unii pe alţii că suntem mai acoperiţi sau descoperiţi”, a atacat subtil Dragnea. “Eu nu sunt în conducerea PSD şi nu dau sfaturi”, i-a refuzat Ponta invitaţia.

×
Subiecte în articol: liviu dragnea