UPDATE 14:05 - Proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor a fost adoptat, marți, în plenul Parlamentului, primind 309 voturi „pentru”, 56 de voturi „împotrivă" şi două abţineri. La şedinţă şi-au înregistrat prezenţa 443 parlamentari, 143 fiind absenţi.
Parlamentarii PPDD au părăsit şedinţa Parlamentului înainte de vot, fiind nemulțumiți că nu au primit la timp raportul cu modificările și nu l-au putut consulta.
Ce prevede statutul parlamentarilor adoptat de plenul comun:
- se menţine prevederea privind cazarea parlamentarilor fără domiciliu în Bucureşti şi judeţul Ilfov, dar şi cea legată de asigurarea unei sume forfetare de minim jumătate din indemnizaţia lunară brută a unui deputat sau senator pentru asigurarea cheltuielilor de cazare în cazul celor care nu au domiciliu în Bucureşti şi judeţul Ilfov
- procedura în caz de reţinere, arestare sau percheziţie cerută în cazul unui parlamentar a rămas de asemenea nemodificată, în schimb a fost eliminată prevederea potrivit cărei mandatul unui ales încetează la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care se constată existenţa unei averi nejustificate şi a stării de incompatibilitate în conformitate cu Legea privind declararea şi controlul averii demnitarilor
- angajaţii cu carte de muncă sau contract civil ai unui birou parlamentar pot fi reangajaţi la cabinetul aceluiaşi deputat sau senator şi în noul mandat, în cazul realegerii acestuia.
- membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia până la gradul al III-lea nu pot fi angajaţi la respectivul birou parlamentar
- deputaţii şi senatorii care renunţă la autoturismul de care pot beneficia pentru activităţile legate de desfăşurarea mandatului pot primi o sumă forfetară pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie.
UPDATE 12:55 - Parlamentarii PP-DD au părăsit sala. Aceştia au protestat faţă de faptul că raportul comisiei de specialitate a fost pus la dispoziţia liderilor de grup cu puţin timp înainte de dezbaterea din plen.
"Grupurile parlamentare ale PP-DD consideră că dezbaterea unui raport care azi-noapte, la ora 1:00, încă nu era finalizat, iar azi dimineaţă abia l-am primit, este cel puţin nefirească, ca să nu spun că nu respectă regulile jocului parlamentare. PP-DD nu doreşte niciun fel de privilegiu nici la capitolul imunitate, nici la capitolul hotel, nici la capitolul finanţare pe fiecare senator sau deputat în parte", a spus liderul grupului parlamentar al PP-DD din Senat, Tudor Barbu.
UPDATE 12:15 - Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatul în care urmează să fie dezbătute şi votate modificările la Statutul deputaţilor şi al senatorilor a început. Sunt prezenţi 443 parlamentari din totalul de 586.
UPDATE 11:00 - Crișu Anastasiu a fost validat în funcția de Avocat al Poporului, în cadrul comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului. Acesta a primit 20 de voturi din partea parlamentarilor juriști.
..............
Cele două Camere ale Parlamentului se vor reuni astăzi, de la ora 11:00, în şedinţă comună pentru a dezbate şi vota modificările la statutul senatorilor şi deputaţilor. În şedinţa plenului reunit al Parlamentului urmează, de asemenea, să fie ales şi Avocatul Poporului.
Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului va alege şi preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, pentru această funcţie fiind propusă Laura Corina Georgescu.
După această şedinţă comună, atât Camera Deputaţilor, cât şi Senatul se vor reuni, începând cu ora 14:00, în şedinţe separate de plen, pentru a-şi aproba bugetele aferente anului în curs.
În ce priveşte şedinţa plenului Senatului, pe ordinea de zi figurează, pe lângă adoptarea proiectului de Hotărâre privind bugetul instituţiei pe 2013 şi depunerea jurământului de credinţă de către senatorul Dan Voiculescu, conform articolului 70 din Constituţie.
Comisia permanentă pentru statutul deputaţilor şi senatorilor a adoptat, aseară, un raport cu amendamente la proiectul de modificare a statutului parlamentarilor, menţinând, între altele, prevederea privind cazarea celor fără domiciliu în Bucureşti şi judeţul Ilfov.
În raportul comisiei din forma iniţiatorilor s-a păstrat, printre altele, prevederea legată de asigurarea unei sume forfetare de minim jumătate din indemnizaţia lunară brută a unui deputat sau senator pentru asigurarea cheltuielilor de cazare în cazul parlamentarilor care nu au domiciliu în Bucureşti şi judeţul Ilfov.
În cadrul comisiei s-a convenit, totodată, constituirea unui colectiv format din parlamentari din comisiile de specialitate şi experţi ai unor instituţii precum ANI sau Parchet în vederea elaborării unei definiţii agreate la standarde europene în ceea ce priveşte conflictul de interese privitor la deputaţi şi senatori.
Citește pe Antena3.ro