Analişti politici contactaţi de Jurnalul Naţional consideră că preşedintele Traian Băsescu profită de ambiguitatea prevederilor Constituţiei atunci când spune că premierul va fi nominalizat de partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, folosind-o pentru a şantaja celelalte partide.
"Şi în acest caz ne întoarcem la legendarul articol 103 din Constituţie care e interpretat de preşedinte ca dându-i dreptul să desemneze premier pe cine vrea. Din acest punct de vedere, nu are nici o importanţă argumentul adus de domnia-sa. Asta confirmă încă o dată ceea ce am spus în interviul din Jurnalul Naţional, că e nevoie de o decizie a Curţii Constituţionale pentru a tranşa atât în cazul de faţă, cât şi în cazurile de după 6 decembrie interpretarea acestui articol 103. Din câte s-a văzut, şi Geoană, şi Antonescu invocă dreptul lor de a desemna prim-ministru dacă ajung preşedinte. Indiferent cine va câştiga la 6 decembrie, o luăm de la capăt cu discuţiile constituţionaliste. Din punct de vedere politic, declaraţia o văd însă ca o formulă de şantajare a celorlalte partide pentru a accepta măcar un premier care trece tehnocrat", ne-a declarat analistul politic Ion Cristoiu.
Analistul politic Bogdan Teodorescu crede că preşedintele încearcă să exercite un "şantaj" la adresa parlamentarilor şi a noii majorităţi. Traian Băsescu interpretează Constituţia într-un mod personal, refuzând să vadă majoritatea de 65% şi spunând că majoritate înseamnă minoritatea cu 30%, spune Teodorescu. Pentru că refuză să accepte premierul dat de majoritatea de 65%, şeful statului recurge la un şantaj. "Adică, dacă nu-l votaţi pe Croitoru, o pun pe finanţista Monica Macovei şi vă ia mama dracului pe toţi! Acesta este mesajul pe care vrea să-l transmită Traian Băsescu, şi asta demonstrează că este lipsit de soluţii. Acest anunţ, că va nominaliza a doua oară un politician din PD-L, a venit în urma faptului că Marko Bela nu a cedat şi a anunţat că UDMR are o singură propunere, pe Klaus Johannis, iar majoritatea nou-formată are intenţia de a se oficializa printro şedinţă a Parlamentului. Se strânge laţul în jurul lui Traian Băsescu, iar el nu are nici un avantaj. Lucian Croitoru o fi un bun specialist, dar are un CV mai puţin vizibil şi mai puţin spectaculos decât al lui Klaus Johannis. Cele două oferte sunt clar disproporţionate. Johannis este mult mai puternic din punct de vedere al CV-ului şi al etniei până la urmă. Ideea că vine un neamţ la Guvern este mult mai atractivă. În plus, Johannis a câştigat alegerile de trei ori consecutiv şi manageriază un oraş care a fost timp de un an capitală culturală europeană. E o performanţă greu de atins. În acest timp, maxima performanţă a lui Lucian Croitoru este că a fost consilier. Poate a fost un consilier bun, dar comparaţia este disproporţionată. Asul din mâneca lui Traian Băsescu este mai slab decât asul noii majorităţi. Variantele lui Traian Băsescu sunt două în acest moment: să încerce să spargă majoritatea prin negocieri de culise sau să-i păcălească pe români că supărarea FMI şi neplata pensiilor şi a salariilor sunt generate de inconştienţa celor care au depus moţiunea de cenzură", a explicat Teodorescu.
La rândul său, analistul Stelian Tănase ne-a declarat că "este o citire foarte personală a Constituţiei de către Traian Băsescu. Este o lectură a Constituţiei care nu corespunde nici cu litera, nici cu spiritul ei. Nu e prima dată când Traian Băsescu profită de ambiguităţile textului constituţional, pentru că acesta are multe formulări neclare, dar în cazul de faţă vorbeşte clar despre o majoritate parlamentară, nu despre partidul care a câştigat alegerile".
PĂRVULESCU: "SE VA AJUNGE IAR LA CURTEA CONSTITUŢIONALĂ"
Politologul Cristian Pârvulescu prevede o nouă sesizare la Curtea Constituţională în cazul în care şeful statului va nominaliza un premier din partea PD-L, deşi acest partid nu deţine "majoritatea absolută" cerută de Constituţie pentru ca un partid să poată da primul-ministru. "Preşedintele are o interpretare a Constituţiei care cu siguranţă va fi supusă analizei Curţii Constituţionale. Curtea a ajuns într-o situaţie ingrată, deciziile ei vor contura direcţia regimului: dacă el va fi prezidenţial sau parlamentar. Traian Băsescu are o interpretare prezidenţialistă a Constituţiei şi doar Curtea Constituţională ne poate spune care este interpretarea corectă. Trebuie să spunem că încă din 2003 regimul s-a parlamentarizat, din momentul în care, în mod formal, preşedintelui i-a fost interzis prin Constituţie să demită premierul. În acest spirit, preşedintele poate doar să faciliteze formarea unei majorităţii, nu are rolul de iniţiator al ei, dar, sigur, asta e doar interpretarea mea de simplu cetăţean. Sper doar ca, în acest caz, Curtea Constituţională să ia o decizie în mod independent şi neinfluenţat de nici un factor", a explicat Pârvulescu.
Citește pe Antena3.ro