x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Seminar la Londra - Marea Neagră, la Chatham House

Seminar la Londra - Marea Neagră, la Chatham House

19 Ian 2009   •   00:00

Londra a găzduit sâmbătă un seminar pe tema noilor condiţii şi interese în regiunea Mării Negre, organizat de Fundaţia Europeană Titulescu împreună cu Institutul Regal de Relaţii Internaţionale – Chatham House.



Temele au vizat interesele naţionale şi regionale din zonă, în cadrul unor implicaţii de securitate mai largi. Au fost pre­zentate expuneri în legătură cu evoluţiile din Rusia, Tur­cia, Georgia, Ucraina, Caucazul de Sud. De asemenea, s-a discutat despre "geo-economie" şi securitatea energetică sau despre integrarea euroatlantică (sfârşitul drumului?). Au participat 60-70 de diplomaţi şi experţi din Marea Britanie (de la diferite universităţi şi instituţii), dar şi din România, Bulga­ria, Ucraina, Georgia şi Turcia. România a fost repre­zentată de Adrian Năstase, Adrian Severin, Sergiu Celac şi Alex Şer­ban. Au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai unor instituţii internaţionale interesate de si­tuaţia re­gională, de la Marea Neagră.

În cuvântul rostit la des­chi­derea reuniunii, fostul premier Adrian Năstase a apre­­ciat că "organizarea acestei întâlniri ACUM răspunde im­­perativelor momentului prin care trecem. În regiunea Mării Negre, după războiul de cinci zile dintre Rusia şi Georgia, întreruperea furnizării de gaze către Europa prin Ucrai­na a provocat o a doua criză în decurs de numai şase luni. Atât problema gazelor, cât şi consecinţele conflictului ruso-georgian sunt departe de a fi rezolvate şi ele trebuie să se stin­gă. (...) Deşi sunt optimist în privinţa acţiunii rapide a noii administraţii americane în direcţia îmbunătăţirii rela­ţiilor cu aliaţii europeni importanţi şi în ceea ce priveşte o nouă dinamică a NATO, Statele Unite au nevoie ca Europa să acţioneze cu mai multă responsabilitate, împreună cu Washingtonul, pentru rezolvarea multiplelor provocări în materie de securitate. Nicăieri acestea nu sunt mai puternic resim­ţite ca în domeniul energiei". Institutul Regal de relaţii internaţionale din Londra a fost cotat drept cea mai bună structură de analiză (think tank) din lume,în afara Statelor Unite. A fost creat în 1920 şi îşi desfăşoară ac­tivitatea în St James’ Square, la Londra. Directorul actual al Institutului este dr Ro­bert Niblett, un cunoscut specialist în relaţii transatlan­tice.

×
Subiecte în articol: politic