Londra a găzduit sâmbătă un seminar pe tema noilor condiţii şi interese în regiunea Mării Negre, organizat de Fundaţia Europeană Titulescu împreună cu Institutul Regal de Relaţii Internaţionale – Chatham House.
Temele au vizat interesele naţionale şi regionale din zonă, în cadrul unor implicaţii de securitate mai largi. Au fost prezentate expuneri în legătură cu evoluţiile din Rusia, Turcia, Georgia, Ucraina, Caucazul de Sud. De asemenea, s-a discutat despre "geo-economie" şi securitatea energetică sau despre integrarea euroatlantică (sfârşitul drumului?). Au participat 60-70 de diplomaţi şi experţi din Marea Britanie (de la diferite universităţi şi instituţii), dar şi din România, Bulgaria, Ucraina, Georgia şi Turcia. România a fost reprezentată de Adrian Năstase, Adrian Severin, Sergiu Celac şi Alex Şerban. Au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai unor instituţii internaţionale interesate de situaţia regională, de la Marea Neagră.
În cuvântul rostit la deschiderea reuniunii, fostul premier Adrian Năstase a apreciat că "organizarea acestei întâlniri ACUM răspunde imperativelor momentului prin care trecem. În regiunea Mării Negre, după războiul de cinci zile dintre Rusia şi Georgia, întreruperea furnizării de gaze către Europa prin Ucraina a provocat o a doua criză în decurs de numai şase luni. Atât problema gazelor, cât şi consecinţele conflictului ruso-georgian sunt departe de a fi rezolvate şi ele trebuie să se stingă. (...) Deşi sunt optimist în privinţa acţiunii rapide a noii administraţii americane în direcţia îmbunătăţirii relaţiilor cu aliaţii europeni importanţi şi în ceea ce priveşte o nouă dinamică a NATO, Statele Unite au nevoie ca Europa să acţioneze cu mai multă responsabilitate, împreună cu Washingtonul, pentru rezolvarea multiplelor provocări în materie de securitate. Nicăieri acestea nu sunt mai puternic resimţite ca în domeniul energiei". Institutul Regal de relaţii internaţionale din Londra a fost cotat drept cea mai bună structură de analiză (think tank) din lume,în afara Statelor Unite. A fost creat în 1920 şi îşi desfăşoară activitatea în St James’ Square, la Londra. Directorul actual al Institutului este dr Robert Niblett, un cunoscut specialist în relaţii transatlantice.
Citește pe Antena3.ro