x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sever Voinescu: Guvernarea Boc este proastă

Sever Voinescu: Guvernarea Boc este proastă

de Dan Tomozei    |    16 Mai 2010   •   00:00
Sever Voinescu: Guvernarea Boc este proastă
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National

Politică de birt de ţară, dusă la colţ de masă în două picioare. Aceasta este impresia lăsată de vorbitorii de seamă ai PDL, prezenţi sâmbătă la Sibiu în cadrul unui eveniment cu pretenţii academice.



Cinci vorbitori alineaţi pe scenă ca un fel de tribunal al poporului lăsau impresia unui colocviu pestriţ în care de la tricou, trening până la costum aveam de toate. Iar discursurile au fost pe măsura celor care înţeleg că sunt minţile cenuşii ale partidului prezidenţial, ale preşedintelui Traian Băsescu, din care absolut toţi vorbitorii au citat mai ceva ca din Scripturi.

Cel mai sincer dintre toţi a fost vicepreşedintele PDL, Valeriu Stoica. "Am clădit din păcate, în ultimii 20 de ani, o uriaşă minciună în România. Am făcut promisiuni ca oameni politici, când spun asta nu mă refer doar la stânga, ci şi la dreapta, promisiuni în campanie pe care ştiam că nu vor putea fi onorate, pentru că nu avem în momentul de faţă în România o economie care să susţină aceste promisiuni."

Apoi, pentru a lămuri situaţia actuală. "Din păcate, nu sunt puţine cazurile în care, de când suntem la guvernare, nu am demonstrat că am promovat cei mai competenţi oameni în poziţii publice. Nu vom putea fi crezuţi de români dacă lor le spunem că se micşorează salariile, se micşorează pensiile, dar noi nu luăm măsuri severe împotriva celor care fie nu sunt competenţi, fie sunt suspecţi de corupţie."

Valeriu Stoica nu s-a ferit să se plângă cu privire la media românească. "Televiziunea publică şi mai ales televiziunile private nu fac altceva decât să manipuleze neîntrerupt populaţia României. Să ne trezim. Dacă nu vom sprijini dezvoltarea unor canale media care să fie obiective, independente şi care să aibă şi o bună înţelegere a valorilor de dreaptă, asta înseamnă că în continuare în România minciuna va avea picioare lungi", a lămurit problema media Valeriu Stoica.

Mult mai sincer şi mai lămuritor cu privire la atitudinea PDL în faţa presei a fost deputatul Sever Voinescu. Acesta a declarat deschis că: "Una din deciziile proaste pe care partidul le-a luat în ultima lună a fost aceea de a interzice oamenilor din partid să se ducă la posturile Realitatea TV şi Antena 3. A fost o decizie care trebuie să vă spun că toată lumea din partid din secunda doi a respins-o, pentru că a fost o decizie proastă şi absolut toată lumea din partid a şi spus conducerii PDL că nu este o decizie bună".

Apoi, a lămurit strategia PDL în conflictul cu televiziunile de ştiri. "Ştiţi de ce s-a decis să nu mai mergem la televiziunea Antena 3 şi Realitatea? Logica a fost următoarea: dacă oamenii nu mai merg la aceste televiziuni, acestor televiziuni o să le scadă ratingul. Dacă acestor televiziuni o să le scadă ratingul, nu o să mai aibă bani de publicitate. Dacă nu o să mai aibă bani de publicitate, patronii ăştia răi o să sărăcească, ori dacă ei sărăcesc se vor întoarce la realizatori şi le vor spune "cheamă-i pe ăia de la PDL cu orice preţ, pentru că uite..."

Apoi, realizând că în sală nu sunt doar membri PDL, l-a întrebat pe Cristian Pătrăşconiu, care filma pentru partid: "Tu ai filmat tot ce am zis eu acuma?", iar Pătrăşconiu a declinat liniştit: "O să tăiem...". Voinescu a mai spus că PDL a guvernat "slab", însă ceea ce trebuie să plătească astăzi nu este doar greşeala lui. "Da, Partidul Democrat Liberal a guvernat slab. A greşit. Însă PDL se află acum într-o situaţie extrem de provocatoare. Ceea ce trebuie să plătească astăzi nu e doar greşeala lui. Este greşeala tuturor partidelor din România, cronicizată în 20 de ani", a spus Sever Voinescu.

La fel de cinstită cu realitatea a părut să fie şi Cristina Trăilă, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, care a recunoscut deschis că, în ultima perioadă, "din păcate, deciziile bune sunt într-un procent mult prea mic, din punctul meu de vedere, şi o spun în cunoştinţă de cauză".

Trăilă a confirmat o realitate reclamată de opoziţie şi mass-media, dar nerecunoscută nici în ruptul capului de Guvernul Boc. "V-o spun din puţina experienţă pe care o am în acest domeniu, dar uitându-mă în urmă în statistici, am observat că, de la an la an, cheltuielile publice au crescut în mod constant, indiferent de criză, indiferent de guvern, indiferent de partid politic... Ce am remarcat eu din toate aceste statistici este faptul că cheltuielile privind bunurile şi serviciile sunt adevărata noastră problemă."

×
Subiecte în articol: politic