x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sondaj INSOMAR: PSD+PC şi PD-L, la egalitate

Sondaj INSOMAR: PSD+PC şi PD-L, la egalitate

de Lavinia Dimancea    |    02 Iun 2009   •   00:00

Alianţa PSD+PC şi PD-L sunt la egalitate în cursa alegerilor europarlamentare. Potrivit ultimului sondaj INSOMAR, cele două formaţiuni sunt creditate fiecare cu 31% din opţiunile de vot ale românilor.



Cu o săptămână înainte de scrutin, PSD+PC şi PD-L se menţin la cotele înregistrate înainte de începerea campaniei electorale, când tot un studiu INSOMAR le credita cu 30,9% şi, respectiv, 30,8%. Noua cercetare, realizată în perioada 29-31 mai la comanda Realitatea TV şi dată ieri publicităţii, evidenţiază în schimb o creştere a PNL de la 18% la 20,2%.

Pe locul al patrulea se clasează UDMR, cu 6,8% (7,9% în sondajul anterior al INSOMAR, de la începutul lunii mai), urmat de PRM, cu 5,9% (în scădere de la 6,2%). Elena Băsescu scade şi ea uşor în intenţiile de vot, ajungând la 3,9% de la 4,2%, în vreme ce al doilea candidat independent aflat în cursă, Pavel Abraham, ar obţine doar 0,3%. La coada clasamentului se regăsesc PNŢCD, cu 0,9%, şi Partidul Forţa Civică, cu 0,3%.

PD-L - LA ORAŞ, PSD - LA SAT
Între primele clasate, PSD+PC şi PD-L, există o diferenţă de voturi dacă sunt luate în calcul intenţiile de vot în funcţie de mediul de rezidenţă al alegătorilor. Astfel, în mediul urban, PD-L ar primi mai multe voturi - 33,4%, în timp ce Alianţa PSD+PC ar înregistra cele mai multe voturi în mediul rural - 35,2%. Pe de altă parte, tinerii între 18 şi 34 de ani şi votanţii între 35 şi 49 de ani preferă PD-L, iar persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani şi de peste 65 ar vota majoritar cu PSD.

Sondajul INSOMAR a fost realizat pe un eşantion de 12.283 de persoane şi are o eroare maximă admisă de 1,5%.

×
Subiecte în articol: politic pd-l