x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Standard ridicat - Alesii l-au fentat pe Basescu

Standard ridicat - Alesii l-au fentat pe Basescu

de Carmen Vintila    |    17 Feb 2006   •   00:00
Standard ridicat - Alesii l-au fentat pe Basescu

Parlamentarii nu s-au lasat si si-au adoptat ieri pensii speciale si "ajutor de somaj". Adunati in sedinta de plen comuna, alesii au reexaminat, la cererea presedintelui Traian Basescu, proiectul de lege privind statutul deputatilor si al senatorilor.

Dezbaterea asupra proiectului a debutat cu o pauza de consultari la cererea liderului deputatilor democrati, Cristian Radulescu, care a sustinut ca parlamentarii pe care ii reprezinta au o pozitie "diferita" cu privire la amendamentele care vizau acordarea de pensii si indemnizatii tranzitorii. "Va rog sa ramaneti in sediu si sa fiti aici", le-a transmis alesilor presedintele de sedinta, Nicolae Vacaroiu, dupa care a acordat pauza de douazeci de minute solicitata. Pauza care insa s-a transformat intr-o ora, si la sfarsitul careia liberalii s-au alaturat si ei solicitarii democratilor de a fi eliminate din textul legii prevederile referitoare la pensii si indemnizatii tranzitorii. "Reflectand mai mult asupra sensurilor democratiei, am ajuns la concluzia ca trebuie sa acceptam observatiile presedintelui si sa scoatem din text prevederile care vizau privilegii in plus pentru parlamentari", a transmis Radulescu in numele parlamentarilor Aliantei. "Nu am reflectat mai mult asupra sensurilor democratiei, ci mai putin", a tinut sa precizeze liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu.

SA RENUNTE SI BASESCU. Alesii Opozitiei si-au aparat insa drepturile. "Nu exista tara in UE care se respecta si care sa nu aiba indemnizatie tranzitorie. De ce doriti ca Romania sa fie ca nicaieri?", i-a intrebat senatorul PSD Antonie Iorgovan pe alesii Puterii. "Vreti un Parlament slab, manipulat de la Cotroceni? (...) Regret ca democratii, de cand au trecut la populari, au devenit populisti. (...) Voi depune personal o initiativa legislativa prin care ii voi cere presedintelui Basescu sa renunte la locuinta de protocol, la serviciile de paza si protectie, la pensia viagera. Il rog sa doneze si casa din Mihaileanu Parlamentului. Propun, pentru a-i proteja pe democrati ca-i da afara, vot secret cu bile", a spus si deputatul independent Anghel Stanciu. "Vom ramane cu un Parlament de cersetori. (...) In spiritul democratiei, o sa vad parlamentari cersind la coltul strazii, ca nu si-au gasit de lucru", a spus la randul lui si deputatul PRM Lucian Bolcas. In cele din urma, dupa cateva interventii pe procedura, alesii au adoptat, cu majoritatea celor prezenti, amendamentele propuse de Comisia speciala de statut. Pentru eliminarea din textul legii a prevederilor privind pensiile si indemnizatiile tranzitorii a votat majoritatea senatorilor si deputatilor PD, PNL, s-au abtinut cei de la PC si UDMR, o parte din PSD si PRM, si au votat impotriva PRM, PSD si cativa de la PNL.

PRIVILEGII PARLAMENTARE
Dupa expirarea mandatului, deputatii si senatorii care nu au mai fost alesi si care nu au un alt venit vor beneficia pe o perioada de cel mult trei luni de o indemnizatie tranzitorie din partea Camerei respective. La aceasta se adauga pensii speciale. Astfel, daca au detinut cel putin trei mandate de parlamentar, pensia va fi prevazuta de articolul 82 din Legea privind statutul magistratilor, adica peste 30 de milioane de lei. Cei care au detinut insa doua sau un mandat, cuantumul pensiei lor se va diminua cu 20%, respectiv 40%. Alesii au renuntat insa la legitimatiile si insemnele parlamentare dupa incetarea mandatului si la dreptul sotiilor si copiilor aflati in intretinere de a avea pasapoarte diplomatice.

CERERE DE REEXAMINARE
Presedintele Traian Basescu le-a intors alesilor, luna trecuta, statutul inapoi de la promulgare. Principalul motiv al cererii de reexaminare a fost acela ca, prin statutul pe care si l-au adoptat, alesii si-au acordat unele avantaje care "prin natura lor excesiva exced categoriei drepturilor si se constituie in privilegii interzise de Constitutie". De asemenea, presedintele atragea atentia parlamentarilor ca, prin pensiile si indemnizatiile tranzitorii pe care si le-au acordat, fiind singurii demnitari care beneficiaza de aceste facilitati dupa pierderea calitatii de deputat si senator, prevederile sunt discriminatorii fata de alte categorii de demnitari, si, prin aceasta, neconstitutionale.
×
Subiecte în articol: politic ales