x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Stenograme PD - Basescu, prins cu ocaua Patriciu

Stenograme PD - Basescu, prins cu ocaua Patriciu

de Oana Stancu Zamfir    |    25 Noi 2005   •   00:00
Stenograme PD - Basescu, prins cu ocaua Patriciu

Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP), a facut ieri public cateva inregistrari audio in care presedintele Romaniei, Traian Basescu, isi exprima indignarea, ca vice-PD si ministru al Transporturilor, ca un fost prefect pedist de Brasov, Ion Nicolae Opris, a fost arestat fara sa fie informati partidul, ministrul de Interne sau premierul.

Daca premierul Calin Popescu Tariceanu a spus de cateva ori in Parlament ca arestarea lui Dinu Patriciu a fost "un abuz", ieri au aparut inregistrari audio din 1999, cand Traian Basescu acuza ca arestarea prefectului de Brasov a fost abuziva. El exclama ca e "ingrozitor" si nepermis ca Politia sa nu informeze ministrul de resort si nimeni de la putere sa nu stie ca prefectul PD a fost arestat.

In 1999, ca ministru al Transporturilor si vicepresedinte PD, Traian Basescu protesta fata de arestarea abuziva a prefectului de Brasov, Ioan Nicolae Opris, in cazul ipotecarii nelegale a Fabricii de zahar Bod. Vestea ii luase prin surprindere pe liderii PD, atat Petre Roman, cat si Basescu si Paula Ivanescu acuzand luptele politice din coalitie ca fiind sursa acestei masuri. Agentiile de presa stipuleaza chiar acuzatiile aduse de Basescu lui Dorin Marian, consilierul prezidential pe probleme de securitate in mandatul Constantinescu. Sunt mentionate in stirile cu pricina o sedinta a PD cu liderii judeteni in care s-ar fi discutat cazul Opris si participarea lui Traian Basescu la o emisiune televizata.

"INGROZIT". Ieri insa, Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice (si el tot un om al lui Emil Constantinescu), a facut public cateva inregistrari audio in care Traian Basescu isi exprima indignarea ca prefectul a putut fi arestat fara sa fie informat PD-ul sau ministrul de Interne sau premierul. "Daca stam atat de prost incat arestarea unui prefect nu e informata, nu se dau informatii nici ministrului, nici nimanui, inseamna ca-i groaznic"; "Am plecat de la premisa elementara ca nimeni nu-si putea permite, Politia, IGP-ul nu-si puteau permite asa ceva, fara sa-l informeze pe ministrul de Interne, pe ministrul Justitiei"; "Puteam sa fim avertizati ca va fi arestat prefectul, ni-l schimbam din vreme, puteam sa stim de ce"; "Deci, mie mi-a spus Dudu, zice, bai Traiane, iti dau cuvantul meu de onoare ca n-am stiut nimic. Si atunci am spus, zic, domnule, cine dracu’ putea sa le tina spatele pentru asa o nemernicie, sa arestezi un prefect, care nu fuge din tara pentru o chestie de asta? Deci, il lasi pe PDSR-istul ala cu 300 de miliarde, cu Mona de Freitas, il lasi liber, iar pe un prefect al PD-ului, care, ma rog, e si la guvernare si colegial, ni s-a parut strigator la cer sa nu ne dea cineva un semnal: Ba, vedeti ca-l arestam! Deci mi s-a parut de necrezut ca fie Politia, fie Parchetul sa nu-si informeze ministrul de resort. Domnule ministru, arestam prefectul!"; "Atunci inseamna ca se-ntampla altceva extrem de grav. Deci, ministrul de Interne nu stie, primul-ministru nu stie. Aici s-a facut o demonstratie. Noi n-am crezut si nu putem, ne e greu sa credem ca nimeni nu mai controleaza ce se intampla in tara asta. Dar stiti ce m-ar ingrozi, sub cuvant de onoare? Daca, intr-adevar, nimeni din actuala putere n-a stiut"; "S-a dat o lovitura, pe care in mod cert PD-ul o pune in spatele celor care au parghiile astea si e data fara stirea celor care, teore-tic, ar trebui sa controleze parghiile"; "Deci, in situatia asta ne trezim. Azi ne-a luat un prefect, maine ne ia un ministru, domnule", spune Basescu in inregistrarile cu pricina.

SURSA ANONIMA. Contactat telefonic, Mugur Ciuvica sustine ca inregistrarile i-au fost date de o sursa "confidentiala" si ca nu are contextul intreg al inregistrarilor, ci doar fragmentele publicate. "Eu am primit aceste casete si nu va pot spune sursa concreta. E un angajament", spune Ciuvica. El afirma ca fragmentele ar fi din conferinte de presa si dintr-o emisiune de televiziune a lui Dan Diaconescu la Tele 7 ABC. Cum agentiile de presa nu consemneaza aceste declaratii, Ciuvica afirma ca acestea ar fi fost facute totusi intr-o sedinta a PD cu liderii filialelor judetene.

NEDUMERIRE
"Deci, mie mi-a spus Dudu, zice, bai Traiane, iti dau cuvantul meu de onoare ca n-am stiut nimic. Si atunci am spus, zic, domnule, cine dracu’ putea sa le tina spatele pentru asa o nemernicie, sa arestezi un prefect, care nu fuge din tara pentru o chestie de asta?" - Traian Basescu, declaratie facuta in 1999 ca vicepresedinte al PD si ministru al Transporturilor

CAZUL FABRICII BOD
La 22 iunie 1999, dupa mai multe ore de audieri, prefectul de Brasov, Ioan Nicolae Opris, a fost arestat sub acuzatia ca, in calitate de membru AGA, a emis doua imputerniciri false pentru ipotecarea activului fabricii in favoarea Bancii Internationale a Religiilor si a Bancorex, astfel incat sase societati comerciale au obtinut credite bancare in valoare de aproape 6 miliarde de lei. O parte din aceste firme aveau legatura cu membri PD, printre care Vasile Bran si Victor Babiuc. In aceeasi zi, liderii PD propun premierului inlocuirea din functie a lui Opris, insa protesteaza fata de aceasta arestare si acuza o manevra politica a Palatului Cotroceni, condus de Emil Constantinescu. Desi avea mandat de arestare pe 30 de zile, Opris este eliberat dupa numai sapte zile, Ministerul de Interne acuzand ulterior presiuni politice. In mai 2001, Opris a fost condamnat la doi ani de inchisoare, cu suspendare, pentru abuz in serviciu, dar in aprilie 2002 sentinta a fost anulata in baza faptului ca APAPS si-a retras pretentiile pentru recuperarea daunelor suferite de stat. Dosarul a fost retrimis Tribunalului Galati pentru rejudecare.

INREGISTRARI NECONTESTATE
Administratia Prezidentiala a respins ieri acuzatiile lui Mugur Ciuvica, dar nu si autenticitatea inregistrarilor audio. Potrivit unui comunicat de presa al Palatului Cotroceni, "incercarea de a dovedi ca Traian Basescu, in 1999, pe atunci ministrul Transporturilor, a abuzat de functia sa si a intervenit in actul de justitie este lipsita de orice temei". "Traian Basescu nu a telefonat si nu a intervenit in nici un fel pe langa procurori, judecatori sau politisti, asa cum se poate constata din inregistrarea audio. Nu a existat nici o ingerinta in actul de justitie din partea sa. Telefoanele la care face referire Traian Basescu au fost strict intre membrii Cabinetului si au vizat un reprezentant al Executivului in teritoriu. Mai mult, Traian Basescu sustinea necesitatea ca PD, dar si Executivul sa fi fost informati pentru ca prefectul de Brasov sa poata fi schimbat si lasat la dispozitia Justitiei. Citam din inregistrarea audio: «Puteam sa fim avertizati ca va fi arestat prefectul, ni-l schimbam din vreme, puteam sa stim de ce»", se arata in comunicat.
×
Subiecte în articol: basescu traian politic ministrul prefectul