x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu, despre viitorul premier: Candidatul va fi desemnat de comun acord, dar va fi o persoană propusă de PSD

Tăriceanu, despre viitorul premier: Candidatul va fi desemnat de comun acord, dar va fi o persoană propusă de PSD

19 Dec 2016   •   17:46
Tăriceanu, despre viitorul premier: Candidatul va fi desemnat de comun acord, dar va fi o persoană propusă de PSD
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, luni, că PSD şi ALDE vor propune un candidat unic pentru funcţia de premier, adăugând că, potrivit "realităţii politice a votului", persoana va fi desemnată din partea social-democraţilor. 

"Având în vedere că avem votul majorităţii cetăţenilor şi reprezentarea proporţională în Parlament, vom propune un candidat unic la funcţia de prim-ministru, legitim având în vedere că deţinem majoritatea parlamentară. (...) Noi (ALDE - n.r.) suntem obligaţi să ţinem cont (...) de realitatea votului. Este ceea ce am spus în câteva rânduri în ultimele zile şi anume că încercările pe care le-am văzut, de a alcătui o altă majoritate în Parlament decât cea rezultată din alegeri, reprezintă un demers nelegitim. Acest lucru se bazează pe o realitate politică a votului şi această realitate politică a votului funcţionează şi în relaţia dintre ALDE şi PSD. Având în vedere scorul pe care l-a obţinut PSD, sigur că logica politică ne face, fără să facem multe discuţii, să spunem clar: candidatul va fi desemnat de comun acord, dar va fi o persoană propusă din partea PSD", a declarat Tăriceanu la Parlament. 

Întrebat dacă el cunoaşte numele candidatului pentru funcţia de premier, Tăriceanu a replicat: "S-ar putea. (...) Numele îl vom anunţa la momentul potrivit, dar în niciun caz nu înainte de a merge la consultările de la Cotroceni. Atunci vom anunţa oficial care este persoana". 

Totodată, copreşedintele ALDE a subliniat că protocolul încheiat luni între PSD şi ALDE are ca principal scop punerea în aplicare a programului de guvernare a coaliţiei de guvernare. 

"Ce este cel mai important este conţinutul acestui protocol. Aş dori să subliniez că astăzi noi am formalizat din punct de vedere instituţional - politic, mă refer - coaliţia pe care am anunţat încă dinainte de alegeri că o vom alcătui. Această coaliţie, aşa cum aţi auzit, are principal scop punerea în aplicare a programului de guvernare cu care partidele noastre, fiecare s-a prezentat în alegeri şi cu care ne-am angajat faţă de electorat", a mai spus Tăriceanu. 

Protocolul PSD-ALDE prevede că cele două formaţiuni vor alcătui un program comun de guvernare şi că au un candidat unic pentru funcţia de premier. AGERPRES

×