x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu la întâlnirea cu Timmermans: Abordarea CE de a dialoga asupra temelor sensibile cu autorităţile din România e cea recomandată

Tăriceanu la întâlnirea cu Timmermans: Abordarea CE de a dialoga asupra temelor sensibile cu autorităţile din România e cea recomandată

01 Mar 2018   •   13:06
Tăriceanu la întâlnirea cu Timmermans: Abordarea CE de a dialoga asupra temelor sensibile cu autorităţile din România e cea recomandată

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat joi, în cadrul întrevederii avute cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, că modificarea Codurilor penal şi de procedură penală a fost finalizată, la Ministerul Justiţiei, în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, el precizând că "se urmăreşte ca instituţiilor garantate prin Constituţie şi legi să li se asigure o funcţionare democratică, în afara oricărei interferenţe a instituţiilor de forţă sau a serviciilor de intelligence". 

Potrivit unui comunicat al Senatului, transmis AGERPRES, Tăriceanu a subliniat că "abordarea deschisă a Comisiei, pentru a dialoga asupra temelor sensibile cu autorităţile din România, este cea recomandată şi apreciată, fiind astfel evitate informarea parţială şi distorsionată". 

"Vizita de lucru a prim-vicepreşedintelui Comisiei la Bucureşti este, de aceea, considerată drept element necesar al relaţiei de normalitate cu instituţiile europene, întărind mesajele transmise de ambele părţi pentru dialog direct. Coordonarea eficientă cu instituţiile europene este, în opinia exprimată de dl Călin Popescu-Tăriceanu, utilă în special în această perioadă, în care România se pregăteşte pentru preluarea preşedinţiei rotative a Consiliului UE, iar Comisia este în faza de încheiere a agendei legislative propuse la începutul mandatului", precizează sursa citată. 

De asemenea, Tăriceanu a evidenţiat "promovarea activă de către Parlamentul României a respectului pentru valorile fundamentale şi principiile europene şi a tratamentului egal al statelor membre şi al cetăţenilor, drept dezideratele viitorului construcţiei europene". 

Preşedintele Senatului a apreciat atenţia acordată de Comisia Europeană aspectelor de natură instituţională, în pregătirea schimbărilor care vor interveni începând cu viitoarele alegeri europene, salutând preocuparea CE pentru o mai bună reglementare la nivel european, pentru ca instituţiile să funcţioneze mai eficient şi mai concentrat pentru cetăţenii statelor membre. 

Referitor la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, preşedintele Senatului a menţionat importanţa sprijinului şi cooperării din partea Comisiei Europene pentru "încheierea neîntârziată a acestei etape care grevează statutul României de membru cu drepturi depline în UE", mai arată sursa citată. 

"Decizia Comisiei de a ridica mecanismul este aşteptată pentru a încheia situaţia curentă în care România este evaluată în paralel prin mai multe instrumente cu aceleaşi obiective", a subliniat Tăriceanu, citat în comunicat. 

El a precizat, totodată, că "rapoartele Comisiei publicate în ultimii ani au confirmat faptul că majoritatea obiectivelor MCV au fost internalizate de o manieră corespunzătoare în politicile şi strategiile naţionale, situaţie confirmată şi de concluziile Studiului privind evaluarea celor 10 ani de MCV în BG şi RO realizat de Comisia pentru control bugetar (CONT) a PE, prezentat la data de 29 ianuarie a.c". 

"În ceea ce priveşte modificarea Codurilor penal şi de procedură penală, preşedintele Senatului a menţionat că în plan legislativ, la nivelul Ministerului Justiţiei, a fost finalizat şi adoptat proiectul de lege de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală pentru punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. Cu privire la respectarea de către România a valorilor şi a raporturilor instituţionale caracteristice statului de drept, dl Călin Popescu-Tăriceanu a arătat că Parlamentul României acordă o deosebită atenţie protejării şi promovării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor în faţa instituţiilor. În acest sens, a precizat că, în baza legitimităţii date de votul alegătorilor, se urmăreşte ca instituţiilor garantate prin Constituţie şi legi să li se asigure o funcţionare democratică, în afara oricărei interferenţe a instituţiilor de forţă sau a serviciilor de intelligence", menţionează sursa citată. 

Călin Popescu-Tăriceanu i-a transmis lui Frans Timmermans dorinţa de a continua dialogul, la Bucureşti şi la Bruxelles, şi şi-a exprimat convingerea că, printr-o strânsă coordonare cu CE, autorităţile române vor fi în măsură să îndeplinească cu succes rolul ce le revine la nivel european prin exercitarea preşedinţiei Consiliului UE în primul semestru al anului viitor, mai arată comunicatul. AGERPRES

×