x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu, scrisoare deschisă către PNL: Iohannis, o mare deziluzie, un instrument manipulat de Vasile Blaga

Tăriceanu, scrisoare deschisă către PNL: Iohannis, o mare deziluzie, un instrument manipulat de Vasile Blaga

17 Sep 2014   •   11:30
Tăriceanu, scrisoare deschisă către PNL: Iohannis, o mare deziluzie, un instrument manipulat de Vasile Blaga

Preşedintele Partidului Liberal Reformator (PLR), Călin Popescu-Tăriceanu, îi invită pe liberalii din PNL să se alăture PRL, pentru ca Traian Băsescu, Elena Udrea, Emil Boc şi Vasile Blaga să rămână "doar cu liderii aleşi nestatutar la congres".

"Stimaţi prieteni, mă adresez pe această cale liberalilor din PNL, acelor colegi alături de care am militat atâţia ani pentru liberalism, pentru un partid liberal autentic, puternic, influent, respectat în plan european, popular printre români, dar mai ales unit prin convingerile comune ale membrilor săi. Ataşamentul la valorile şi ideologia liberală ne-au obligat să înfiinţăm în vara acestui an Partidul Liberal Reformator, ca o replică necesară la mai vechiul plan urzit de Traian Băsescu şi echipa sa din PD de acaparare a PNL sub egida unui partid, a cărui unică doctrină este compusă din interesele personale şi de grup restrâns ale Preşedintelui României, ale Elenei Udrea, ale lui Emil Boc şi Vasile Blaga. Evenimentele din ultima vreme confirmă că acţiunea noastră, a celor din PLR, a fost corectă şi justificată, singura în măsură să salveze liberalismul de la compromitere", spune Tăriceanu în scrisoarea deschisă adresată PNL.

Tăriceanu susţine că în ultima sa intervenţie de la un post de televiziune preşedintele Traian Băsescu a trasat viitorul "marelui partid, rezultat din mult lăudata fuziune dintre PDL şi PNL".

"În primul rând, după alegeri, când păcăleala înfiinţării ''marelui partid' îşi va fi atins scopul, adică pierderea prestigiului, popularităţii şi identităţii de către PNL, PDL va denunţa parteneriatul cu PNL. În al doilea rând, urmează fuziunea PDL cu PMP. Chiar dacă acum au nume diferite, nu există nicio diferenţă între PDL şi PMP, ambele partide sunt lipsite de vreo ideologie şi sunt conduse de proprietarii cunoscuţi: Traian Băsescu, Elena Udrea, Emil Boc şi Vasile Blaga. Orgoliile personale ale Elenei Udrea şi ale protectorului său, singurele care au dus la înfiinţarea PMP, vor acţiona pe altă direcţie, după ce Traian Băsescu îşi va fi terminat de chinuit România de la Cotroceni, dar care va încerca s-o chinuie în continuare în calitate de lider absolut al PDL căutând să-şi construiască o influenţă politică necesară pentru a scăpa de răspunsurile pe care le are de dat în faţa Justiţiei", afirmă Tăriceanu, conform Agerpres.

"Legat de evoluţiile din PNL şi de relaţiile din teritoriu cu PDL, asistăm la un haos şi o debusolare generală, generată de abandonarea principiilor care au stat totdeauna la baza acţiunilor politice ale PNL. Cel mai grav este că liderii locali ai PNL sunt forţaţi prin diverse metode, mai mult sau mai puţin directe, să abandoneze leadership-ul politic în favoarea oamenilor lui Vasile Blaga", susţine Tăriceanu.

Liderul PLR spune că faptul că recenta hotărâre a Justiţiei privind 'ilegalităţile comise la congresul PNL, la care a fost ales ca preşedinte Klaus Iohannis, posibilele probleme de incompatibilitate ale candidatului Iohannis aflate încă pe rol, ca şi incapacitatea sa politică demonstrată în apariţiile publice, contribuie substanţial la starea de incertitudine din partid'.

"'Iohannis are o contribuţie importantă şi la slăbirea coeziunii din PNL şi a încrederii liberalilor în actuala conducere. Prezentat de fostul preşedinte al PNL ca o mare descoperire, Klaus Iohannis se dovedeşte a fi o mare deziluzie, un instrument eficient manipulat de Vasile Blaga pentru slăbirea forţei PNL", spune liderul PLR, care precizează că membri marcanţi ai PNL 'au devenit peste noapte avocaţii' şefului statului. Tăriceanu arată că deşi relaţiile sale personale cu Crin Antonescu au fost destul de reci, nu credea că acesta se poate transforma în 'apărătorul lui Băsescu şi al regimului său'. El menţionează că şi alţi membri ai PNL se află în aceeaşi situaţie.

"După alegerile prezidenţiale, planul anunţat de Traian Băsescu va fi pus în practică, iar proiectul 'marelui partid' va fi abandonat, lăsând în urmă un PNL slăbit şi compromis', scrie Tăriceanu.

El aminteşte de iniţierea procedurii de suspendare a preşedintelui Băsescu, asupra căreia Klaus Iohannis şi Vasile Blaga s-au pronunţat împotrivă, indicând că preşedintele PNL 'nu are nimic în comun cu liberalismul' şi că este inadmisibil ca acesta să 'vândă partidul pentru un ipotetic procentaj de voturi care i-ar putea veni dinspre susţinătorii lui Băsescu, iar ceilalţi membri ai PNL să asiste la această trădare a electoratului liberal fără să se împotrivească'.

În final, el le solicită liberalilor din PNL să vină în PLR.

"Stimaţi prieteni liberali, Traian Băsescu a vrut să acapareze PNL încă din 2005 şi a reuşit în 2014, graţie unor lideri slabi, fără viziune politică, prizonieri ai unor interese meschine şi uşor de manevrat. Vă invit să veniţi alături de noi, liberalii din PLR, să-i lăsăm pe Traian Băsescu, Elena Udrea, Emil Boc şi Vasile Blaga doar cu liderii aleşi nestatutar la Congres şi să zădărnicim astfel planurile lor de compromitere a liberalismului în România şi în Europa. Să-i lăsăm pe Traian Băsescu, Elena Udrea, Emil Boc şi Vasile Blaga singuri în faţa electoratului să răspundă pentru faptele lor, fără camuflajul conferit de istoria şi prestigiul PNL", conchide Tăriceanu.

×