x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Teama lui Iohannis: ideea alegerii „UE sau SUA”

Teama lui Iohannis: ideea alegerii „UE sau SUA”

de Monica Stoica    |    18 Mai 2018   •   09:32
Teama lui Iohannis: ideea alegerii „UE sau SUA”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la reuniunea informală a Consiliului European de la Sofia că îi repugnă profund conduita „anumitor persoane” din România care au încropit şi inoculează ideea că România trebuie să aleagă între SUA şi UE. Aflat la Buzău, Dragnea a spus că nu comentează declaraţiile preşedintelui până la întoarcerea acestuia în ţară, dar că s-ar fi aşteptat ca la Sofia să vorbească despre interesele României.

Teoria că România trebuie să fie ori cu UE ori cu NATO este ”profund toxică şi contraproductivă”, spune Iohannis. Preşedintele a explicat că România nu intră într-o logică de adversitate cu SUA. „Sunt un partener extrem de important pentru noi. Dar, aşa cum într-o familie mai apar neînţelegeri, aşa şi între parteneri se întâmplă să apară sincope. Asta nu înseamnă că renunţăm la relaţia de parteneriat cu SUA sau că renunţă cineva la UE”, a declarat Iohannis. Colaborarea Guvernului cu Administraţia Prezidenţială în chestiuni de politică externă este obligatorie, nu opţională, a reiterat Iohannis. În acest context, şeful statului a spus că discuţiile dintre autorităţile române nu trebuie să se poarte "în faţa publicului global", ci în România, el subliniind că va avea drept de decizie în chestiunea mutării ambasadei României din Israel. Aflat la Buzău, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat de jurnalişti dacă simte că Iohannis ţinţeşte spre el în declaraţia de la Sofia. ”Eu respect o cutumă, am respectat, o respect şi o voi respecta în continuare, pe care din păcate se vede că dumnealui nu o respectă şi nu o s-o încalc nici astăzi. Când un oficial român este plecat din ţară, eu niciodată nu am atacat, nu l-am vorbit de rău, pentru că nu vreau ca acel oficial, indiferent cine e - că este adversar politic sau nu - să fie pus într-o situaţie delicată atunci când are întâlniri cu oficiali străini”, a spus Dragnea.

“Noi, românii, am ales. Şi Statele Unite, şi Uniunea Europeană. Nu ne-a obligat nimeni la aceste lucruri. A fost strict voinţa noastră şi aşa vom merge mai departe şi, ori de câte ori va fi nevoie, voi sublinia importanţa ambelor relaţii pentru România şi importanţa relaţiei transatlantice. (…) România va fi puternică doar în măsura în care va vorbi pe o singură voce în chestiuni importante de politică externă şi acest lucru a fost bine înţeles de toată lumea.”

Klaus Iohannis, preşedintele României

Dăncilă, pârâtă de Orban pentru înaltă trădare

Ludovic Orban a depus o plângere penală la Parchetul General împotriva premierului Viorica Dăncilă. Acuzaţiile pe care i le aduce sunt de „înaltă trădare şi uzurparea funcţiei publice divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului”, în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Concret, preşedintele PNL cere cercetarea tuturor amănuntelor legate de adoptarea memorandumului privind mutarea ambasadei din Israel. Potrivit sesizării la Parchetul General, măsura a adus grave prejudicii ţării. Chestionat despre această acţiune a lui Orban, liderul PSD, Liviu Dragnea, aflat la Buzău la manifesările ce au comemorat Ziua Eroilor, acesta a afirmat că nu vrea să vorbească despre oameni care nu au nicio legătură cu eroii. „Ce pot să comentez la prostia asta? Totuşi e Ziua Eroilor”, a răspuns Dragnea.

×
Subiecte în articol: klaus iohannis