x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Ţi-a pus bulina, nu? A’ naibii de uită ăştia..."

"Ţi-a pus bulina, nu? A’ naibii de uită ăştia..."

de Iulia Barbu    |    07 Dec 2009   •   00:00

Cozi de zeci de metri ieri în Gara de Nord, Autogara Filaret şi Gara Obor din Bucureşti. Un scenariu cu repetiţie savurat de cetăţenii devotaţi la o sămânţă, un cancan şi un covrig cu sare.

Care cu rândul, care cu gaşca, votanţii din Gara de Nord îşi aşteptau rândul la cele cinci urne îngrămădite în sala de aşteptare. Veniţi în grupuri organizate, oamenii făceau cu rândul, având grijă să lase vorbă că se întorc degrabă. "Este ca pe vremuri, când lăsam plasa la coada de ouă sau de lapte. Am impresia că au vrut intenţionat să nu putem vota", mărturiseşte un pensionar venit din Ialomiţa la copii.

Ceva mai în faţă, un grup de tineri îşi anunţau colegii să vină în Gara de Nord că au mai înaintat. "Dacă vii acuma, într-o oră votăm. Nu mai mergem în altă parte, că iaraşi pierdem toată ziua, ca şi data trecută." La un moment dat, se opreşte procesul de votare pentru a doua oară, deşi abia trecuseră trei ore de la deschiderea urnelor. Rumoare. Iarăşi se pierd 15 minute importante. Oficial, se pare că un votant PSD ar fi susţinut că un membru din comisie i-ar fi sugerat să voteze cu PD-L.

Pauză, analiză, discuţii. La telefon, un bărbat îşi anunţă însă prietenul: "Stau aici de două ore şi deja au închis urnele de două ori. Am impresia că agitatorii PD-L-işti nu vor să stea liniştiţi. Din câte am văzut, personajul acela era de fapt din PD-L". Grupaţi câte cinci, oamenii intrau cuminţi la urne. Odată ieşiţi, doi tineri îşi priveau îngrijoraţi bulina lipită pe cartea de identitate. "Ţi-a pus bulina, nu? A' naibii de uită ăştia. Dar am auzit că se dezlipeşte uşor!", îşi spuneau cei doi în timp ce se îndreptau grăbiţi spre ieşirea din gară.


GARA OBOR
Mai multă lume decât la primul tur. O coadă de zeci de metri, aceleaşi seminţe şi ziare de cancan. Două pensionare se încurajau: "O să am grijă când ieşi să arunc cu petale de trandafiri în tine. Meriţi, mai ales că am stat aici atât timp". S-au nimerit în vizită la nepoţi, iar votul s-a dovedit o adevărată încercare.

Deşi era abia ora 11:00, oamenii aflaţi în faţa sălii aşteptau deja de mai bine de trei ore. "La primul tur m-am trezit mult prea târziu şi nu am reuşit să ajung la vot. Acum am venit mai devreme, pentru că nu vreau ca proasta organizare a acestor alegeri să îmi afecteze dreptul constituţional", mărturiseşte un tânăr care aştepta deja de o oră jumătate.

La ora 12:00, peste 150 de oameni aşteptau deja şi la secţia suplimentară din Autogara Filaret. Aceleaşi întrebări şi discuţii; de ce nu s-au organizat mai bine aceste alegeri? De ce nu sunt oferite condiţiile normale pentru ca fiecare să poată vota? Dezgust, tristeţe şi deprimare în zi de vot prezidenţial.

×