x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică „Tichetul de internet”. Dan Voiculescu propune un proiect ambițios, destinat vârstnicilor

„Tichetul de internet”. Dan Voiculescu propune un proiect ambițios, destinat vârstnicilor

de Ion Alexandru    |    21 Mai 2021   •   07:07
„Tichetul de internet”. Dan Voiculescu propune un proiect ambițios, destinat vârstnicilor

Profesorul Dan Voiculescu vine cu o soluție practică în sprijinul seniorilor României, menit să le aline singurătatea. Într-o postare pe blogul personal, acesta propune acordarea unui „tichet de internet” pentru vârstnici, care să le permită conectarea la tehnicile moderne de comunicații la distanță. Proiectul supus dezbaterii a apărut în contextul în care, potrivit unui raport oficial european, mai puțin de jumătate dintre persoanele vârstnice din România folosesc regulat internetul.

 

Conform unui raport Eurostat, doar 40% dintre vârstnicii din țara noastră au folosit internetul în ultimele trei luni. „Această cifră, care ne plasează spre finalul clasamentului european, nu este deloc întâmplătoare”, subliniază, într-un articol publicat pe blogul personal, profesorul Dan Voiculescu. „Ținând seama că, spre exemplu, în mediul rural (locuit, în principal, de persoane în vârstă) avem încă foarte multe localități în care lipsesc canalizarea, asfaltul și rețeaua centralizată de apă potabilă, iar, în anumite cătune, „încă nu a ajuns” nici măcar curentul electric – în 2021! – nefamiliarizarea seniorilor României cu utilizarea internetului este pe deplin explicabilă. Dar nu și tolerabilă!”, adaugă profesorul.

Potrivit lui Dan Voiculescu, „dincolo de sufocanta grijă a zilei de mâine, în care procurarea hranei și a medicamentelor rămâne o uriașă provocare, singurătatea este marele adversar al bătrâneții. Lipsiți de mijloace materiale, deplasându-se tot mai greu, părinții și bunicii generațiilor active par condamnați la uitare și izolare”.

 

România trebuie să creeze o strategie concretă

Soluția aflată la îndemână și, totodată, extrem de facilă, în actuala societate, este comunicarea la distanță. Profesorul Voiculescu arată că, „în aceste condiții, conexiunea la internet și deprinderea abilităților necesare utilizării acestuia pot deveni adevărate ferestre spre lume, oferindu-le seniorilor șansa de a fi conectați, chiar și de la distanță, cu cei apropiați. De exemplu, un apel video pe Whatsapp în care își pot vedea copiii și nepoții, în timp real și fără costuri suplimentare, poate face diferența între bucurie și disperare”.

Potrivit sursei citate, „urmând exemplul statelor dezvoltate din nord-vestul Europei, în care peste 90% dintre persoanele de vârsta a treia folosesc constant internetul, consider că este esențial ca România să creeze o strategie concretă care să le ofere și seniorilor săi aceeași posibilitate. În principiu, trebuie să se rezolve trei necesități concrete: garantarea conexiunii la internet, înlesnirea achiziționării unui dispozitiv electronic și asigurarea unei minime informări asupra modalităților de utilizare”.

 

„Niciun progres semnificativ nu se poate realiza fără un efort pe măsură”

Dan Voiculescu își exprimă convingerea că, prin implicarea autorităților centrale și locale, cu sprijinul televiziunii și radioului public pentru zona de „educație informatică pentru seniori”, s-ar putea realiza o creștere exponențială a frecvenței utilizării internetului de către acest segment al populației. 

„Totodată, ar putea fi evaluată posibilitatea acordării unui «tichet de internet», care să îi ajute pe seniori (persoane cu vârste de peste 60 de ani să acopere costurile conexiunii și ale dispozitivului electronic. O astfel de măsură, pe lângă evidentul beneficiu social și educațional, ar putea constitui și o modalitate de stimulare a antreprenorilor locali din zona IT. Știu bine că  rice propunere care rupe ritmul inerțiilor curente este receptată cu rezerve și neîncredere. E mai ușor să spui «nu se poate», „nu  există resurse logistice disponibile”, “nu le trebuie bătrânilor internet”, decât să demarezi un program național ambițios. Reamintesc, însă, că niciun progres semnificativ nu se poate realiza fără un efort pe măsură”, a conchis profesorul Voiculescu.

 

Eurostat: 91% dintre vârstnicii danezi folosesc internetul constant

Potrivit raportului Eurostat, la care a făcut referire Dan Voiculescu, dacă, în România, doar 40% dintre bătrânii din România au folosit internetul, în ultimele trei luni, cele mai mari ponderi ale utilizării mijloacelor de comunicații electronice de către seniori se regăsesc în Danemarca (94 la sută), Luxemburg (91 la sută) și Suedia (91 la sută). România, chiar dacă se află în coada clasamentului, devansează, totuși, la acest capitol, state precum Bulgaria (25 la sută), Croația (28 la sută), Grecia (33 la sută) și chiar Portugalia (39 la sută).

Același raport relevă faptul că Internetul a devenit din ce în ce mai important în ultimii ani, dar mai ales anul trecut, în  timpul pandemiei de COVID-19, când în majoritatea statelor au fost implementate măsurile de lockdown și de distanțare socială.

Astfel, în anul 2020, 88 la sută dintre persoanele cu vârsta între 16 și 74 de ani de pe teritoriul Uniunii Europene au raportat că au folosit internetul în ultimele trei luni. Cel mai puțin, internetul a fost utilizat în Bulgaria, în proporție de 70 la sută, iar cel mai mult în Danemarca, cu 99 la sută. 

De asemenea, s-a constatat că 98 la sută dintre cetățenii UE cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani au utilizat internetul în ultimele trei luni, față de 61 la sută dintre cei cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani.

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu Tichetul de internet