x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu vrea retragerea proiectului de lege privind Roşia Montană

Băsescu vrea retragerea proiectului de lege privind Roşia Montană

16 Sep 2013   •   19:21
Băsescu vrea retragerea proiectului de lege privind Roşia Montană
Sursa foto: presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu a cerut retragerea proiectului de lege privind exploatarea minieră la Roşia Montană, afirmând că legea este neconstituţională, iar continuarea dezbaterilor timp de mai mult de o lună prezintă riscul prelungirii protestelor şi "tensionarea la maxim a societăţii".

Iată mai jos declaraţiile preşedintelui:

* Fac nişte precizări privind Roşia Montană. Există următoarea precizare în deciziile Curţii Constituţionale. Dacă puterea legislativă adoptă o lege la un caz particular, atunci Parlamentul a încălcat principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat. Parlamentul nu poate lua decizii personalizate pentru o anumită companie prin legi. Acesta este atributul puterii executive. De aceea am prevenit public Guvernul asupra neconstituţionalităţii acestui proiect de lege.

* Această lege a fost declanşatorul disputelor publice între cei care optează pentru exploatarea aurului şi cei care optează pentru neexploatarea aurului în condiţiile tehnologice date. Riscul este ca o lună, două luni, să continue tulburările sociale pe această temă, iar peste două luni să constatăm că ce a votat Parlamentul este declarat neconstituţional.

* Am văzut că domnul Victor Ponta a spus că s-au mai făcut privatizări prin lege. Aşa este, este vorba de privatizarea Petrom. A fost un set de două ordonanţe de urgenţă transformate apoi în lege, lege promulgată de preşedintele Ion Iliescu. Domnul Iliescu a considerat că privatizarea Petrom nu trebuie trimisă la Curtea Constituţională, din acest motiv nu există un refuz al Curţii. Cu certitudine ar fi fost respinsă. 
Domnul Victor Ponta îmi atribuia mie responsabilitatea promulgării acestei legi, ceea ce este o minciună caracteristică, domnia sa, dacă nu minte, nu ştie să facă politică.

* Constatăm că prin lege se modifică licenţa, ceea ce e un atribut al Executivului, nu Parlamentului. De asemenea, RMGC primeşte dreptul de a face exproprieri, ceea ce este de neacceptat. Prin această lege se permite ca ANRM (Agentia Nationala pentru Resurse Minerale n.r.) să prelungească licenţa până la 20 de ani, deşi actuala lege prevede prelungirea licenţelor până la 5 ani. Statul are datoria să protejeze proprietatea publică. Aurul de la Roşia Montană este proprietate publică. Faptul că prin lege se stabileşte ca licenţele să se prelungească pe maxim 5 ani are ca scop verificarea resurselor de către stat. Această lege face ca statul să nu mai aibă control asupra resurselor timp de 20 de ani. Tot prin lege se face reconfigurarea perimetrelor adiacente - o altă preluare a atribuţiunilor ANRM. Toate acestea m-au făcut să afirm că legea este neconstituţională, nu a fost o indicaţie către Curtea Constituţională. Eu nu voi sta spectator cum a stat domnul Iliescu. Îmi voi face atribuţiile constituţională de a trimite legea la Curtea Constituţională.

* Nu vreau să-mi încarc conştiinţa de a fi părtaş la un act ilegal. Părerea mea este că Victor Ponta a mizat că va trece foarte repede legea şi a încercat un joc de tip CFR Marfă, când a plasat responsabilitatea pe seama CSAT. El trebuie să înţeleagă că un prim-ministru trebuie să-şi asume atribuţiile pe care le are.

* Poziţia mea legată de avizul de neconstituţionalitate nu are nimic de-a face cu poziţia mea privind exploatarea metaliferă. Neutralitatea mea este generată doar de faptul că privesc cu îngrijorare la tensionarea relaţiilor în societate. Vreau să rămân un reper la care să se poată apela pentru mediere. Pe de altă parte, nu pot să nu observ că toată disputa este legată de două abordări, amândouă în mod egal incorecte. Unii susţin locurile de muncă, alţii susţin că nu trebuie făcute locurile de muncă, pentru că cianurile o să ne otrăvească pe toţi. Ambele puncte de vedere sunt incorecte.

* În aceste condiţii cred că cea mai bună soluţie este ca Guvernul să retragă proiectul din Parlament. Sunt şi lucuri care trebuie stabilite prin lege, cum ar fi creşterea redevenţei de la 4 la 6%. Dar în niciun caz legea nu poate să cuprindă atribuţiuni care sunt ale guvernului. Această exploatare trebuie făcută în interiorul legislaţiei actuale şi cu avize date de instituţiile executive. Nu este o capcană, este o responsabilitate faţă de legile statului de drept. Ponta trebuie să scape de laşitate şi să mai renunţe la şmecherie. România nu este uşor de condus. El trebuie să ştie că a fi prim-ministru nu înseamnă a tele-guverna, ci a guverna.

* Riscul este tensionarea la maxim a societăţii atâta timp cât proiectul se află în Parlament. După o lună jumătate, două de proteste şi dispute vom afla că legea este neconstituţională. Ar fi un dezastru. Ce ar mai înţelege societatea? Trebuie explicate toate segmentele acestei exploatări. Dacă privim la rezervele de aur din Europa, în primele 13 zăcăminte, România are 4. Primele două, Roşia Montană şi Rovina, mai este zăcământul de la Bucium şi zăcământul de la Certej. Asta este o avere pe care România o are în cel mai înalt grad. Important este să o valorifice în favoarea ei.

* În sufletul meu nu mi-am schimbat punctul de vedere (referitor la proiectul e exploatare n.r.), dar nu voi fi partizanul politic al niciunei tabere. Fac apel la Guvern să renunţe a se juca cu societatea românească în mod politicianist.

×
Subiecte în articol: traian basescu roşia montană