x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică “Treburi murdare pentru omul suprem”

“Treburi murdare pentru omul suprem”

de Gabriela Antoniu    |    25 Mar 2009   •   00:00
“Treburi murdare pentru omul suprem”
Sursa foto: PAUL BUCIUTA/AGERPRES

Claudiu Săftoiu, fost şef al SIE şi ex-consilier al preşedintelui Băsescu, afirmă că în interiorul serviciilor de informaţii există câteva compartimente care fac treburi murdare la cererea "omului suprem". El nu l-a indicat pe şeful statului, dar a dat de înţeles că ar fi vorba de Traian Băsescu.



Claudiu Săftoiu a fost invitat luni seară la emisiunea "Vorbe grele" cu Victor Ciutacu, alături de editorialistul Miruna Munteanu. Pornind de la alegerea lui Crin Antonescu în fruntea PNL, discuţia a ajuns şi la rolul serviciilor de informaţii în sfera politică.

Săftoiu a fost întrebat în ce măsură poate spera noul lider al liberalilor la o neutralitate a acestor servicii sau măcar dacă poate conta pe cineva. "E o întreagă legendă care s-a ţesut şi se întreţine în ceea ce priveşte serviciile de informaţii. Un serviciu de informaţii are ca misiune foarte importantă dezvoltarea economiei naţionale a ţării prin decidenţii politici. E evident că un serviciu de informaţii responsabil, aşa cum sunt cele pe care le avem şi sunt cam multe din nefericire, pentru că se adună greu laolaltă...
Peste 10. Din păcate. Sau din nefericire...", a răspuns Săftoiu.

PUTEREA ŞI FRICA ROMÂILOR
La insistenţele moderatorului legate de ascultarea telefoanelor, şantaj, dezvăluiri de presă, de faptul că Traian Băsescu conduce ţara cu procurorii şi cu serviciile, fostul şef al SIE a revenit: "Românilor le este frică de cei care sunt la putere. Şi întotdeauna puterea este la noi exponenţial mai mare, mai puternică decât ceea ce pot cu adevărat oamenii. Şi atunci frica paralizează orice tip de opinie liberă.

E mai mult decât grav, ne obişnuim cu aceste lucruri zi de zi. Eu am fost în serviciile de informaţii, am lucrat şi sunt mândru şi onorat de acest lucru. Dar ceea ce am întâlnit acolo n-are nici o legătură cu acest tip de legendă urbană...". Întrebat dacă vrea să spună că în realitate lucrurile nu sunt atât de rele, Săftoiu a răspuns: "În nici un caz. Există în interiorul serviciilor de informaţii câteva compartimente care fac această treabă murdară pentru că le cere cineva. Iar acel cineva este acel om suprem. În materie de legalitate în România".

SUBORDONARE POLITICĂ
Deşi "omul suprem" i-a fost indicat ca fiind preşedintele României, Claudiu Săftoiu nu a confirmat, spunând doar "probabil". "Aceste lucruri ajungem să credem că otrăvesc şi minează toată activitatea unui serviciu de informaţii. Dacă e un lucru pe care-l regret în munca pe care am făcut-o şi după ce am plecat, este că n-am reuşit să trag un suficient semnal de alarmă faţă de serviciile de informaţii să nu îngenuncheze în faţa unui decident politic. Pentru că nu decidentul politic în modul arbitrar decide care este misiunea unui serviciu de informaţii, ci acel filon naţional pe care trebuie să-l îndeplinească în urma votului popular. Tipul acesta de abuz politic într-o funcţie nu este şi încă nu are o legislaţie adecvată pentru a fi sancţionat public şi legislativ în România. Şi, din păcate, ceea ce pierd serviciile este această subordonare totală, orbească faţă de decidentul politic.

Este trist şi din păcate nu ne ajută să creştem această categorie valoroasă şi profesională a serviciilor de informaţii.
A ofiţerilor de informaţii. Pentru că puţini, o parte din aceste mari entităţi de informaţii naţionale sunt tributare unui vechi comportament ceauşist până la urmă", a mai spus Săftoiu.


×
Subiecte în articol: politic informaţii