x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tribunalul Bucureşti a RESPINS noul statut al PNL. Alegerea lui Iohannis la conducerea partidului, ILEGALĂ

Tribunalul Bucureşti a RESPINS noul statut al PNL. Alegerea lui Iohannis la conducerea partidului, ILEGALĂ

09 Sep 2014   •   09:42
Tribunalul Bucureşti a RESPINS noul statut al PNL. Alegerea lui Iohannis la conducerea partidului, ILEGALĂ
Sursa foto: Dragos Savu/Intact Images

Tribunalul Bucureşti a respins cererea PNL de înregistrare a modificărilor aduse statutului partidului în baza cărora Klaus Iohannis a fost ales preşedinte al formaţiunii politice. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

"Admite în parte cererea formulată de petentul Partidul Naţional Liberal, prin secretar general Marian Petrache. Dispune consemnarea în Registrul partidelor politice a documentelor ce atestă desfăşurarea adunărilor generale ale partidului, respectiv procesul-verbal al Congresului Extraordinar din data de 27.06.2014 şi procesul-verbal al Congresului Ordinar din data de 28.06.2014. Admite în parte cererea de intervenţie voluntară principală formulată de intervenientul Dănuţ Bădău. Respinge cererea formulată de petentul Partidul Naţional Liberal de încuviinţare a modificărilor aduse Statutului Partidului Naţional Liberal. Obligă petentul la plata către intervenient a sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în 5 zile de la comunicare, cererea ce se depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 08.09.2014", se arată în decizia postată pe site-ul Tribunalului.

Potrivit vechiului statut, Iohannis ar fi avut nevoie de o vechime în partid de minim 2 ani pentru a ajuge preşedinte.

Decizia magistraţilor vine în urma contestaţiei primarului PNL din localitatea dâmboviţeană Pucioasa, Dănuţ Bădău, care a reclamat la Tribunalul Bucureşti că toate acţiunile care au dus la alegerea lui Iohannis au încălcat atât statutul PNL, cât şi legea partidelor politice.
Primarul din Pucioasa spunea în august că nu a reuşit să găsească organizaţia în care Klaus Iohannis s-a înscris în rândul liberalilor şi nici procedura prin care s-a întâmplat acest lucru.

''Urmare a organizării congreselor extraordinar şi ordinar din 27 şi 28 iunie ale PNL am constatat o serie de neconformităţi, chestiuni care nu sunt statutare sau sunt nelegale. Eu, în acţiunea pe care am făcut-o, împotriva cererii de încuviinţare a modificării statutului partidului, am venit cu o serie întreagă de motive şi argumentarea acestora din care reiese că domnul Iohannis nu ar fi membru al unei organizaţii a PNL. Afirmaţia mea este făcută pe nişte argumentaţii, să zicem aşa, mai mult pe surse, pentru că nu am avut posibilitatea să verific în fapt dacă domnul Iohannis e membru al organizaţiei Sibiu. Din consultarea pe internet a Biroului Politic Municipal Sibiu şi a Biroului Judeţean Sibiu nu reiese faptul că domnul Iohannis este membru, mai ales că primarul de municipiu face parte de drept din aceste organisme'', a declarat, în august, Dănuţ Bădău.

Edilul spunea atunci că Iohannis a convocat în mod ilegal congresul PNL şi în plus a primit derogare de vechime pentru a fi ales în fruntea partidului, deşi potrivit statutului nu se acordă derogări în acest caz.

''Statutul PNL nu face derogări de vechime pe numirea pe funcţii, ci numai pe candidaturi (...). Ştim bine că domnul Iohannis şi-a dat demisia la un moment dat din funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului, funcţie pe care a obţinut-o la congresul partidului şi pe listă. Dându-şi demisia nu mai făcea parte din Biroul Politic Central sau din Delegaţia Permanentă, nu putea să ocupe nici locul altuia. Nefiind prim-vicepreşedinte nu putea fi nici membru, că ar fi însemnat o structură mai mare care însemna modificare de statut şi în acest fel nu putea să fie şi numit pe funcţia de preşedinte interimar. Aşa că toate acţiunile, demersurile sale, actele juridice statutare pe care le-a elaborat în această perioadă, inclusiv convocarea congresului, spun eu, că sunt nevalabile'', a mai spus atunci Dănuţ Bădău.

Fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, a afirmat că nu ştie care sunt motivele pentru care nu au fost înregistrate modificările la Statut, însă din punct de vedere politic lucrurile sunt clare.

"Am demisionat, s-a organizat un Congres în care domnul Klaus Johannis a fost ales în bună regulă drept preşedinte al PNL şi ca atare este lider al partidului", a declarat Antonescu.

×