x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Turcan e noua Gorghiu. Predoiu, şeful PNL din 2017?

Turcan e noua Gorghiu. Predoiu, şeful PNL din 2017?

de Marius Gîrlașiu    |    14 Dec 2016   •   13:32
Turcan e noua Gorghiu. Predoiu, şeful PNL din 2017?

Liberalii şi-au ales ieri conducerea interimară după capitularea Alinei Gorghiu în urma dezastrului înregistat de PNL la alegerile parlamentare. Liderul PNL Sibiu, Raluca Turcan, va fi cea care va asigura şefia partidului până la Convenţia Naţională din luna februarie, în vreme ce şeful PNL Ilfov, Marian Petrache, va ocupa funcţia de secretar general, lăsată liberă de Ilie Bolojan.

 

Cel mai mare scor obţinut de liberali în teritoriu, peste 39% la Sibiu, o diferenţă de zece procente faţă de scorul PSD din judeţ, a fost principalul argument în favoarea Ralucăi Turcan. Şefa liberalilor sibieni a fost votată ieri în unanimitate în şedinţa Biroului Politic Naţional pentru a prelua conducerea interimară a partidului până la Convenţia Naţională din februarie. De fapt, numele Ralucăi Turcan fusese ales încă de luni seara după o şedinţă în Modrogan a şefilor de organizaţii judeţene care au obţinut rezultate peste media partidului la alegerile de duminică. "Am primit propunerea unanimă din partea tuturor colegilor de a fi preşedinte interimar al PNL în condiţiile în care am venit astăzi la şedinţă cu cel mai bun rezultat obţinut de PNL în toată ţara. Această propunere nu a venit în urma unui compromis, a unor negocieri”, a explicat noua şefă a PNL, după retragerea Alinei Gorghiu. Obiectivul său? Renaşterea PNL, un partid ajuns la mai puţin de jumătate din scorul PSD. "La nivel naţional am primit un mesaj că oameni care şi-ar fi dorit să voteze pentru PNL, împotriva PSD, au avut nişte semne de întrebare, nişte nemulţumiri şi s-au îndepărtat de noi”, a mai spus Turcan. Tot în şedinţa de ieri, liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, a fost ales secretar general intermar, în locul lui Ilie Bolojan. Potrivit unor surse din partid, Petrache a fost ales de către membrii vechiului PNL, deoarece Raluca Turcan, care a fost desemnată preşedinte interimar, vine din fostul PDL. De altfel, funcţia de secretar general a generat discuţii tensionate în spatele uşilor închise. În cărţi au fost şi nume ca Teodor Atanasiu şi Răducu Filipescu (liderul PNL de la Călăraşi), însă aripa fostului PDL a contestat propunerea Teodor Atanasiu, invocând scorul mic obţinut de acesta la Buzău. Propunerea pedeliştilor a fost Mircea Hava, primarul din Alba Iulia, vehiculat şi pentru a prelua conducerea intermiară a partidului, însă acesta a refuzat categoric funcţia ocupată până luni de Bolojan. 

 

Predoiu to be elected

Tot ieri a început neoficial şi competiţia pentru funcţia supremă în partid, care va fi aleasă la Convenţia din februarie. Prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu a fost primul care şi-a anunţat intenţia de a candida la preşedinţia PNL, anunţul său fiind primit cu aplauze de către colegii de partid. Un alt nume care ar putea candida în 2017 este cel al edilului din Arad, Gheorghe Falcă, cel care a condus campania PNL la parlamentare. În cursă ar putea intra şi fostul vicepreşedinte Ludovic Orban, dacă va fi achitat în dosarul în care este judecat pentru acuzaţii de corupţie. În schimb, varianta Dacian Cioloş pare ieşită pentru moment din calcule, în condiţiile în care au apărut voci din interiorul partidului care i-au reproşat pasivitatea şi scorul slab al PNL. "Dânsul nu prea a discutat despre noi. Nici noi nu prea mai avem ce să discutăm despre el", a transmis liderul PNL Călăraşi, Răducu Filipescu.

 

Raluca Turcan, preşedinte interimar PNL: Nu mi-am dorit să fiu preşedinte interimar, nu vizez funcţii. Cred că PNL are capacitatea de a renaşte, de a transmite oamenilor că poate să fie cel mai puternic partid de dreapta din România

×
Subiecte în articol: raluca turcan