x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ultimatum pentru Iohannis

Ultimatum pentru Iohannis

de Gabriela Antoniu    |    27 Noi 2018   •   10:50
Ultimatum pentru Iohannis

Liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a dat ieri termen preşedintelui Iohannis până săptămâna viitoare să semneze decretele de eliberare din funcţie a miniştrilor Lucian Şova (Transporturi) şi Paul Stănescu (Dezvoltare) şi să-i numească în locul lor pe Mircea Drăghici şi Olguţa Vasilescu, propuşi de PSD săptămâna trecută.

”În mod normal, preşedintele României trebuia să procedeze imediat, respectând principiul loialităţii instituţionale, care este un principiu constituţional, să procedeze la revocarea celor doi miniştri şi la numirea celor propuşi. Într-un mod nejustificat, a amânat decizia până după 1 Decembrie. Luni o să avem o discuţie în partid, şi cred că e firesc şi în Coaliţie, iar cel mai târziu marţi, dacă nu se întâmplă nimic, trebuie să utilizăm acea cale (sesizarea CCR – n.r.), pentru că nu putem să stăm la a nu ştiu câta încălcare de Constituţie de către preşedintele Iohannis şi să nu punem în practică o remaniere pe care premierul a decis-o”, a spus Dragnea.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că va redacta în perioada următoare un proiect pentru o posibilă sesizare a Curţii Constituţionale despre posibilitatea existenţei unui conflict de natură constituţională între Guvern şi preşedintele României, rezultat din refuzul şefului statului de a revoca doi dintre miniştrii propuşi pentru remaniere şi de numirea altora noi. Toader a afirmat că lunea viitoare va prezenta proiectul, iar ”cei care au competenţele de a decide vor decide dacă vor sesiza sau nu CCR”.

În ciuda acestui ultimatum, liderul PSD a negat că social-democraţii ar lua în calcul o suspendare din funcţie a preşedintelui Iohannis.  ”Nu este niciun demers, nu este absolut niciun demers. Dacă vreţi, suspendaţi-l dumneavoastră, PSD nu va iniţia acest demers”, a spus Dragnea.

Totuşi, liderul PSD va boicota recepţia de la Palatul Cotroceni organizată de 1 Decembrie de şeful statului. ”Eu, nu”, a spus Liviu Dragnea, întrebat dacă va participa la recepţie.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis ultimatum remaniere