x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Un român l-a trimis pe Trump la Casa Albă. Orădeanul de 24 de ani a inventat ştiri false şi s-a umplut de bani

Un român l-a trimis pe Trump la Casa Albă. Orădeanul de 24 de ani a inventat ştiri false şi s-a umplut de bani

de Georgiana Ionita    |    23 Noi 2016   •   09:29
Un român l-a trimis pe Trump la Casa Albă. Orădeanul de 24 de ani a inventat ştiri false şi s-a umplut de bani

Un român de 24 de ani l-a ajutat pe Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale din SUA. Orădeanul Ovidiu Drobotă a creat un site pe care a postat știri false, iar acestea s-au răspândit pe internet în timpul campaniei de peste Ocean. În scurt timp, site-ul românului a reușit să adune milioane de vizitatori și să depăşească publicaţii americane de prestigiu.

În martie 2016, Ovidiu Drobotă s-a gândit să-i sară în ajutor lui Donald Trump. A creat un site pe care a început să publice diverse știri, majoritatea minciuni sfruntate. Potrivit jurnaliștilor americani, patru dintre “bombele” românului au ajuns în top zece al știrilor false din perioada alegerilor din SUA. “Pe site am în jur de 10.000 de articole publicate. Liberalii au constatat că patru sunt false”, a precizat Ovidiu. Site-ul românului a lansat știrea conform căreia Papa Francisc l-ar fi susținut pe Donald Trump sau că Hillary Clinton ar fi vândut arme pentru ISIS. Cea mai virală “informaţie” a fost cea potrivit căreia Megyn Kelly, o cunoscută jurnalistă de la Fox News, post apropiat republicanilor, ar fi fost concediată pentru că o susţinea pe Hillary Clinton. A patra știre falsă anunța că Hillary nu poate să dețină nicio funcție publică. Traficul de vizitatori de pe „Ending the Fed” l-a umplut de bani pe românul inventiv. “Acum, obțin cam 10.000 de dolari pe lună de la Google AdSense”, le-a spus Ovidiu jurnaliştilor americani. Tânărul susține că nu are nicio legătură cu echipa de campania a lui Donald Trump, ci se consideră un simplu simpatizant care a lansat fără intenție informațiile false. „În octombrie 2015 am auzit de Donald Trump și mi-a plăcut. M-am gândit că îl pot ajuta să câștige alegerile cu ajutorul site-ului. Îmi pare rău că am postat știri false, le-am șters, dar la momentul acela nu știam că erau false”, a mărturisit românul. Chiar şi aşa, site-ul EndingTheFed a atins 3,3 milioane de vizitatori. Prin comparaţie, site-ul USA Today are mai puțin de 2 milioane de vizitatori unici lunar, iar cel al celebrului L.A. Times atinge 3,6 milioane.

Ovidiu Drobotă deține în România site-ul conspiraţionist expunere.com și recunoaște că în trecut a fost hacker.


 

×
Subiecte în articol: Ovidiu Drobotă