x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Uniunea PSD+PUR se mentine in frunte

Uniunea PSD+PUR se mentine in frunte

21 Oct 2004   •   00:00

Desi suntem in pragul campaniei electorale, 73% dintre romani nu prea sunt interesati de viata politica. Totusi, daca duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, 43% dintre ei ar opta pentru Uniunea Nationala PSD+PUR.

CARMEN VINTILA

Intentii de vot la alegerile parlamentare
Fundatia pentru o Societate Deschisa a prezentat, ieri, Barometrul de Opinie Publica pe luna octombrie realizat de Gallup.

Sondajul a fost facut in perioada 27 septembrie - 15 octombrie, marja de eroare fiind de +/- 2,3%. Potrivit barometrului, daca duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, 43% din cei care au raspuns sondajului ar vota cu Uniunea Nationala PSD+PUR, 38% cu Alianta D.A., 13% ar opta pentru PRM, 4% pentru UDMR, in timp ce PNG, PNTCD sau un alt partid ar obtine doar cate 1%. 24% nu sunt hotarati, 5% au spus ca nu voteaza, iar 3% nu au raspuns intrebarii.

Cea mai potrivita persoana pentru functia de premier ar fi Mircea Geoana in opinia a 19% din repondenti, 9% il vad pe Traian Basescu in aceasta functie, 5% pe Theodor Stolojan, tot 5% pe Adrian Nastase, in timp ce Calin Popescu-Tariceanu, Mugur Isarescu, Ion Iliescu si Petre Roman au obtinut cate 1%. 4% vad alta persoana ca premier, iar 51% nu stiu si 3% nu au raspuns. Multa si foarte multa incredere au in Adrian Nastase 40% dintre repondenti, 39% in Theodor Stolojan, 38% in Ion Iliescu, 37% in Traian Basescu si 19% in Corneliu Vadim Tudor.

DEZINTERES. 73% dintre subiectii sondajului sunt putin, foarte putin sau deloc interesati de viata politica la nivel national, in timp ce la nivel local dezinteresul este chiar mai ridicat, afectand 78% dintre cetateni. Doar 25% dintre repondenti au declarat ca poarta "deseori" discutii despre cum merg lucrurile in tara cu familia, in vreme ce 23% raspund la aceeasi intrebare "niciodata". Doar 20% vorbesc deseori politica cu prietenii, numai 11% discuta deseori cu vecinii si tot 11% cu colegii.

PROFIL

87% dintre cei care au raspuns sondajului considera ca presedintele Romaniei trebuie sa lupte impotriva coruptiei din tara, 83% cred ca trebuie sa impuna ordinea si disciplina, 76% au spus ca trebuie sa vorbeasca pe intelesul oamenilor, 72% sa creada in Dumnezeu, 71% sa fie un om educat, 70% sa fie un bun roman, 69% sa aiba experienta politica, 54% sa fie un bun familist, 47% sa fie sustinut de partid, tot 47% considera ca trebuie sa fie barbat, 41% sa fie de aceeasi religie cu alegatorul, tot 41% au spus ca trebuie sa aiba simtul umorului si 40% sa fie un om bogat.

CURSA PREZIDENTIALA

Analistul politic Cristian Parvulescu a precizat, ieri, cu ocazia lansarii barometrului, ca s-a renuntat la intrebarea privind intentiile de vot pentru candidatii la Presedintie, pe motiv ca iesirea din competitia electorala a lui Theodor Stolojan si inlocuirea sa cu Traian Basescu s-au produs chiar in timpul realizarii cercetarii sociologice, ceea ce nu are relevanta. Cu toate acestea, Parvulescu a mentionat ca in momentul iesirii lui Stolojan de pe scena politica, candidatul la Presedintie din partea Uniunii Nationale PSD+PUR, Adrian Nastase, inregistra 49% din intentiile de vot, in timp ce fostul lider liberal era creditat cu 26%. Dupa acest moment, Adrian Nastase a inregistrat 43,2% din intentiile de vot, Traian Basescu - 23,6%, Corneliu Vadim Tudor - 15,6%, Theodor Stolojan - 9,9%, candidatul PSD - 9%, Gheorghe Ciuhandu - 5%, Gigi Becali - 2%, candidatul Aliantei D.A. - 1,7%.
×
Subiecte în articol: politic