Acuzaţii grave din partea UNPR. Prin declaraţiile sale în ceea ce priveşte autonomia teritorială şi prezentarea "ieşirii în stradă" ca soluţie în acest sens, Laszlo Tokes se plasează împotriva României. Ca urmare, spune UNPR, europarlamentarul trebuie să fie "tratat ca atare" de autorităţi.
"Demersurile europarlamentarului Laszlo Tokes reprezintă un risc şi o ameninţare la adresa României, aşa cum sunt definite în Strategia Naţională de Apărare (2010), constituind în esenţă o 'proliferare a unor manifestări radicale, iredentiste sau extremiste care pot afecta drepturile şi libertăţile cetăţenilor, coeziunea socială sau relaţiile interetnice', se arată într-un comunicat de presă remis de UNPR.Totodată, susţin liderii Uniunii, declaraţiile lui Laszlo Tokes reprezintă o sfidare inacceptabilă a Constituţiei şi a tuturor cetăţenilor români, indiferent de etnie.
"Invocarea autonomiei teritoriale şi, mai ales, prezentarea "ieşirii în stradă" ca soluţie în acest sens sunt provocări şi instigări lansate deliberat pentru a tensiona relaţiile dintre români şi maghiari. Riscurile şi posibilele consecinţe ale unui astfel de demers - mai ales pe fondul actualei crize economice şi al tentativelor de a aduce România în pragul instabilităţii politice - îl plasează pe Laszlo Tokes în conflict cu legea, cu litera Constituţiei şi cu dezideratul european al armoniei inter-etnice. Practic, Laszlo Tokes se plasează, astăzi, împotriva României şi trebuie tratat ca atare de autorităţi", se mai arată în comunicat.
Mai mult, susţine UNPR , este de datoria fiecărui partid, a fiecărui demnitar şi a fiecărui român "să descurajeze tentaţiile autonomiste şi să limiteze derapajele lui Laszlo Tokes", inclusiv prin solicitarea retragerii acestuia din funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European.