x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USL declanşează procedura de suspendare a lui Traian Băsescu. Antonescu: Demersul nu este un moft

USL declanşează procedura de suspendare a lui Traian Băsescu. Antonescu: Demersul nu este un moft

21 Noi 2011   •   09:18
USL declanşează procedura de suspendare a lui Traian Băsescu. Antonescu: Demersul nu este un moft

USL a inceput actiunea de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Liderul PNL, Crin Antonescu, a sustinut ca acest demers "nu e un moft, nu e o inventie de agenda".

"Convingerea noastra foarte ferma e ca in Romania s-a petrecut in afara Constitutiei un proces de grava erodare a statului de drept, de substituire a institutiilor acestui stat de drept si, practic, vointa si actiunea politica s-au concentrat in mod neconstitutional in mana unui singur om", a declarat Antonescu.

Citeste si Ponta: Imi voi da demisia din Parlament daca Basescu nu va fi demis la referendum

Presedintii PSD, PNL si PC au solicitat juristilor sa pregateasca un raport in care sa fie analizate declaratiile presedintelui si masura in care acestea pot face obiectul unei actiuni de suspendare.

'In momentul in care vom avea, probabil peste o saptamana, acest raport finalizat, va fi o discutie in grupurile noastre parlamentare. Daca ele vor asuma aceasta propunere, atunci ea va fi initiata pe traseul prevazut de Constitutie', a adaugat Crin Antonescu.

Crin Antonescu a mai spus ca USL isi propune sa initieze o larga dezbatere publica in legatura cu acest act politic si, in cursul acestei dezbateri publice, in functie de calendarul ce va fi stabilit, sa se incerce conturarea in jurul acestui demers a unui larg curent public.


Suspendarea se aproba cu 235 voturi

Opozitia trebuie sa stranga cel putin 235 de voturi ale parlamentarilor in favoarea suspendarii din functie a presedintelui Traian Basescu pentru ca demersul sa fie aprobat, in timp ce rezultatul referendumului de demitere este dat de optiunile exprimate de majoritatea celor care se prezinta la urne Procedura de suspendare din functie a presedintelui tarii presupune ca, dupa ce masura este adoptata de Parlament cu votul majoritatii senatorilor si deputatilor, aceasta sa fie validata de populatie, printr-un referendum pentru demiterea sefului statului.

Articolul 95 din Constitutie precizeaza ca, "in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale".

In cadrul declansarii acestei proceduri de suspendare, presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa. Propunerea de suspendare din functie a sefului statului poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta presedintelui. Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui, mai prevede legea fundamentala. Conform Regulamentului sedintelor comune ale Senatului si Camerei Deputatilor, propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei in cazul savarsirii de catre acesta a unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, facuta de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor, se depune concomitent la Birourile permanente ale Camerelor Parlamentului. Birourile permanente, sub semnatura presedintilor, comunica neintarziat aceasta propunere Presedintelui Romaniei, precizandu-se totodata data si locul sedintei comune a Camerelor.

Presedintele care conduce sedinta comuna, dupa prezentarea propunerii de suspendare din functie si ascultarea explicatiilor sefului statului, consulta deputatii si senatorii daca datele existente sunt suficiente pentru a fi sesizata Curtea Constitutionala sau daca este necesara constituirea unei comisii comune de ancheta. Hotararea se ia cu majoritatea voturilor din numarul total al deputatilor si senatorilor, adica 235 de voturi, deoarece doua locuri de deputat sunt vacante. In cazul in care s-a apreciat ca datele sunt suficiente, propunerea de suspendare, insotita de informatiile necesare, se trimite de indata, de catre presedintele care a condus sedinta comuna, Curtii Constitutionale spre consultare, mentionandu-se si termenul pana la care aceasta trebuie sa se pronunte.

In termen de 24 de ore de la primirea avizului Curtii Constitutionale, Camerele Parlamentului se intrunesc in sedinta comuna pentru a hotari asupra propunerii de suspendare din functie. La dezbateri este invitat si Presedintele Romaniei, caruia i se va da cuvantul, la cererea sa, oricand in timpul dezbaterilor, pentru a da explicatii asupra faptelor ce i se imputa. Hotararea se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, iar votul este secret, prin bile.

×