x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR cere demiterea ministrului Muncii și refacerea programului informatic în cazul pensiilor

USR cere demiterea ministrului Muncii și refacerea programului informatic în cazul pensiilor

de Redacția Jurnalul    |    20 Aug 2024   •   23:15
USR cere demiterea ministrului Muncii și refacerea programului informatic în cazul pensiilor
Sursa foto: Sursa: Facebook

„Guvernul lui Ciolacu a făcut și recalcularea pensiilor pe vorbe și i-a dat cu virgulă la fapte”, spune USR, care cere demiterea urgentă a ministrului Muncii și refacerea programului informatic.

„Minciunile PSD privind pensiile românilor și cum vor crește ele în an electoral se sparg, pe zi ce trece, asemenea baloanelor de săpun. Nu doar că pensiile nu cresc cu 40% în medie, așa cum a promis PSD-ul condus de Marcel Ciolacu, dar multe decizii ajunse deja la pensionari arată că sistemul informatic de recalculare nu funcționează corect. Urmarea este că sute de mii de vârstnici sunt puși pe drumuri, să stea cu orele la cozi pe la ușile caselor de pensii. Pentru că i-a mințit pe pensionari și pentru haosul creat, ministrul PSD al Muncii trebuie să plece de urgență din funcție, iar programul informatic de recalculare trebuie refăcut fără întârziere”, transmite USR.

Deputatul USR Cristian Seidler, vicepreședinte al Comisiei pentru muncă din Camera Deputaților, spune că după ce PSD a promis pensii crescute cu până la 80%, dar cel puțin o medie de 40% în plus, pensionarii primesc decizii din care văd că pensiile lor nu cresc cu sumele promise.

„Mai mult, se pare că până la un sfert din deciziile de recalculare sunt greșite - mai ales cele referitoare la pensiile de urmaș, pensiile foștilor agricultori și pensiile comunitare -, dar se găsesc multe erori și referitor la calcularea punctelor de stabilitate. Unele greșeli sunt atât de grave încât casele județene de pensii au decis să nici nu mai trimită acele documente pensionarilor. Momentan, aproximativ 10% din deciziile de pensionare sunt în această situație”, spune Cristian Seidler.

În cazul celor 719.257 de pensionari pentru care pensia recalculată e mai mică decât pensia actuală, pensiile lor vor scădea doar pe hârtie, dar în viața reală nu vor crește la fel ca la ceilalți pensionari. În schimb, inflația și prețurile vor crește în fiecare lună.

„Banii suplimentari pentru pensii încă nu au fost alocați, dar incompetența ministrului PSD îi pune, din nou, pe drumuri pe pensionari, forțați să semnaleze la casele de pensii greșelile din sistem. Nu este clar când vor fi soluționate aceste sute de mii de plângeri. USR a atras atenția încă din noiembrie 2023, de la adoptarea noii legi a pensiilor, că PSD încearcă, din nou, să folosească pensiile și banii publici pe care țara nu îi are pentru a câștiga alegerile. Am arătat că legea PSD-PNL a pensiilor este o minciună cap-coadă și că pensionarii nu trebuie folosiți în scop electoral. Măsura populismului și incompetenței PSD-PNL se vede zilele acestea”, afirmă deputatul USR Cristian Seidler.

Noua lege a pensiilor trebuia, conform jaloanelor din PNRR, să intre în vigoare la 31 martie 2023. USR acuză PSD și PNL că au amânat intrarea în vigoare a legii pentru 1 septembrie 2024 pentru a se folosi de ea în scop electoral.

„Ministrul Bucura Oprescu trebuie să fie demisă de urgență pentru cum i-a mințit pe pensionari și pentru eșecul recalculării. Iar până când este refăcut sistemul informatic de recalculare, astfel încât să nu mai apară tot felul de greșeli în defavoarea pensionarilor, PSD și PNL să voteze și legea USR care repară nedreptatea făcută celor care au lucrat în condiții grele de muncă”, mai arată USR.

(sursa: Mediafax)

Laura Buciu, laura.buciu@mediafax.ro

Keywords:USR, MUNCĂ, PENSIE

×
Subiecte în articol: usr munca pensie demisie ministru