x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR: Starea de alertă nu trebuie să fie folosită de partidul de la guvernare pentru politizarea administrației publice sau pentru viitoarele campanii electorale

USR: Starea de alertă nu trebuie să fie folosită de partidul de la guvernare pentru politizarea administrației publice sau pentru viitoarele campanii electorale

12 Mai 2020   •   14:36
USR: Starea de alertă nu trebuie să fie folosită de partidul de la guvernare pentru politizarea administrației publice sau pentru viitoarele campanii electorale

USR este de părere că proiectul Guvernului privind starea de alertă „favorizează politizarea administrației publice”, motiv pentru care a formulat mai multe amendamente, printre care și încetarea, după șase luni, a contractelor de muncă ale persoanelor angajate fără concurs în instituțiile publice.

„În proiectul de lege sunt incluse prevederi controversate prin care este creată posibilitatea de a folosi starea de alertă pentru politizarea administraţiei publice şi pentru transformarea României într-un stat coercitiv. În următoarea perioadă, care poate dura şi peste 6 luni, autorităţile nu doar că vor putea interzice organizarea şi desfăşurarea unor manifestaţii în spaţii deschise, circulaţia persoanelor şi vehiculelor, ieşirea-intrarea în anumite zone şi anumite intervale orare, dar vor putea limita sau suspenda activitatea unor instituţii sau operatori economici sau vor putea decide demolarea parţială sau totală a unor construcţii, instalaţii sau amenajări", se arată într-un comunicat USR.

USR apreciază că cea mai gravă prevedere a proiectului are legătură cu eliminarea concursurilor de angajare în instituțiile publice pe perioada stării de alertă.

„În lipsa unor prevederi clare, angajările ar putea fi însă făcute şi în ultima zi a stării de alertă. Totodată, nu există vreo interdicţie în proiect de a prelungi aceste contracte ulterior sau chiar de a le transforma în contracte de muncă pe perioadă nedeterminată", se mai precizează în comunicat.

USR mai specifică în cadrul comunicatului că „starea de alertă nu trebuie să fie folosită de partidul de la guvernare nici pentru politizarea administrației publice, nici pentru a-și pregăti viitoarele campanii electorale”. Astfel, USR a depus un amendament de modificare a art. 21 din proiectul de lege trimis de Guvernul Orban. Amendamentul prevede ca toate contractile de muncă ale persoanelor angajate fără concurs să înceteze la finalul perioadei de șase luni.

×
Subiecte în articol: usr stare de alerta