x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Va fi sau nu va fi reînvestită Kovesi?

Va fi sau nu va fi reînvestită Kovesi?

de Violeta Fotache    |    26 Sep 2009   •   00:00
Va fi sau nu va fi reînvestită Kovesi?
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Ce va face preşedintele: o va reînvesti pe Laura Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general sau nu? Răspunsul la această întrebare este aşteptat cu foarte mult interes nu doar de lumea justiţiei, dar mai ales de cei din spectrul politic.



Ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Predoiu, ne-a declarat ieri că va continua procedura de reînvestire a doamnei Laura Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general, chiar dacă Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ această propunere. Decizia finală aparţine preşedintelui ţării, Traian Băsescu.

REACŢII POLITICE PRO ŞI CONTRA

Cum văd politicienii decizia de joi a Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii de a se împotrivi acordării unui al doilea mandat de procuror general doamnei Laura Codruţa Kovesi? Am încercat să obţinem păreri de la europarlamentari ai celor două partide aflate la putere, cât şi din principalul partid de opoziţie. Din partidele aflate la guvernare am stat de vorbă cu europarlamentarul PD-L Teodor Stolojan şi cu europarlamentarul PSD Adrian Severin. Cei doi au avut păreri total opuse. "Eu cred că doamna Kovesi şi-a făcut treaba pentru care a fost numită. Dânsa face parte din generaţia tânără şi sigur că e inconfortabilă pentru destul de mulţi din CSM.  Pentru mine nu e o surpriză atitudinea CSM. Nu cred că votul lor reprezintă voinţa procurorilor din ţară, nu cred că s-au consultat. Sunt de părere că votul dat de CSM este o reacţie care ţine mai degrabă de trecut", ne-a declarat europarlamentarul PD-L Theodor Stolojan. Întrebat ce crede că va face preşedintele dacă acesta va ţine sau nu cont de avizul negativ al CSM, Theodor Stolojan a opinat: "Eu cred că o va numi. Aşa cred eu, dar mi-e greu să vă spun ce va face preşedintele!".

Europarlamentarul PSD Adrian Severin a opinat că preşedintele ar trebui să ţină cont de avizul CSM. "N-am urmărit cu foarte mare atenţie activitatea dnei Kovesi ca să fac o judecată foarte avizată, dar impresia mea este că ea e rezultatul unei numiri politice şi nu pe baza competenţei. Şi probabil că asta explică votul negativ al unei instanţe care are caracter profesional. (...) Nu e rolul meu să fac predicţii, dar eu cred că ar fi foarte înţelept să ţină cont de acest aviz, chiar dacă nu e decât unul conform. Sunt suficienţi jurişti foarte buni care ar putea ocupa funcţia, nu e nevoie să ne cramponăm de unul singur. Nu cred că singurul om  care poate ocupa funcţia este doamna Kovesi, chiar dacă ar fi greşit în avizul pe care l-a dat, CSM este o instanţă respectabilă care trebuie ascultată", ne-a declarat Adrian Severin.

RENATE WEBER: "CE SE ASCUNDE ÎN SPATELE ACESTUI AVIZ?"
Renate Weber, europarlamentar PNL - partid aflat acum în opoziţie - s-a arătat surprinsă de cele întâmplate la CSM. "Pe mine personal m-a luat prin surprindere. Ce se ascunde în spatele acestui aviz negativ? Pentru că dincolo de unele asperităţi dintre doamna Kovesi şi CSM am avut senzaţia că erau destul de mult cam pe aceeaşi linie de gândire. Bănuiesc că acolo este vorba şi despre poliţe personale care se plătesc. Având în vedere că nu-mi place nici actuala componenţă a CSM şi nu-mi place nici doamna procuror general, aş prefera să văd schimbările făcute peste tot. Evident că aş vedea şi un alt procuror la DNA. Ca să fiu onestă, în cursul anului 2009, doamna Kovesi a fost cea care a mai adresat şi dânsa nişte reproşuri la adresa DNA, dar nu cred că i-au dat aviz negativ din cauza asta, e vorba de deconturi personale, în funcţie de cum s-au înţeles. Dar cum avizul este unul consultativ, preşedintele îşi va face un calcul foarte pragmativ pe cine poate folosi", ne-a declarat europarlamentarul PNL Renate Weber. Reamintim că joi votul a fost de cinci la unu împotriva reînvestirii Codruţei Kovesi în funcţie. Aceasta a declarat după aflarea verdictului că se aştepta ca interviul să conţină mai multe întrebări pe teme tehnice privind managementul Ministerului Public decât declaraţiile publice pe care le-a făcut la adresa activităţii Consiliului.

×