x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 15 milioane de dolari aruncaţi de Ministerul Sănătăţii

15 milioane de dolari aruncaţi de Ministerul Sănătăţii

de Monica Cosac    |    08 Dec 2016   •   09:49
15 milioane de dolari aruncaţi de Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii (MS) a plătit peste 13 milioane de lei şi peste 11 milioane de dolari pentru un sistem informatic de înaltă performanţă pentru unităţile sanitare (Proiectul de Informatizare a Administrării Spitalelor - PIAS), care însă nu a funcţionat niciodată, reiese din sinteza unui raport al Corpului de Control al premierului, legat de atribuirea și derularea unor contracte de achiziție publică a sistemelor informatice,  în perioada 2007 – 2010.

 

„Proiectul de Informatizare a Administrării Spitalelor” a fost destinat să îmbunătățească  calitatea serviciilor furnizate în sistemul medical din România, să ofere un instrument modern de control al resurselor, de cunoaștere a costurilor și de urmărire a pacienților. Cu toate acestea, sistemul informatic instalat la Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul Clinic de Urgenţă Târgu-Mureş – singurele spitale în care a fost implementat, denumite “master” - “nu a satisfăcut necesităţile de informatizare ale celor două unităţi spitaliceşti, iar proiectul nu a înregistrat rezultatul scontat”, arată raportul.

 

Mai mult, MS a cumpărat în mod nejustificat un număr de 430.000 de licențe de tipul „Patient Management”, deşi cele 16 unități spitalicești cuprinse în proiect aveau, în total, sub 20.000 de paturi, potrivit documentului.

 „Din informațiile și înscrisurile transmise Corpului de control al primului-ministru de către reprezentanții entităților implicate, a rezultat faptul că sistemul informatic de înaltă performanță pentru managementul informației din cadrul Proiectului de Informatizare a Spitalelor, (...) nu a corespuns cerințelor de informatizare ale celor două spitale „master”, nu este utilizat și nici nu a fost folosit ca sistem informatic integrator”, concluzionează raportul publicat ieri. (Monica Cosac)

 

×