x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 5.500 de angajaţi au semnat „Pluguşorul Nedreptăţilor”

5.500 de angajaţi au semnat „Pluguşorul Nedreptăţilor”

de Monica Cosac    |    03 Ian 2019   •   10:50
5.500 de angajaţi au semnat „Pluguşorul Nedreptăţilor”

Nemulţumiţi că, la finalul anului 2018, guvernanaţii au adoptat OUG 114/2018 prin care salariații din Sănătate sunt „lipsiţi de o serie de drepturi fundamentale”, sindicaliştii Federaţiei Solidaritatea Sanitară anunţă un val de acțiuni de protest pentru prima parte a acestui an. Aproape 5.500 de angajaţi din domeniul sanitar semnaseră, ieri, un protest simbolic denumit „Pluguşorul Nedreptăţilor”.

 

Scopul protestului este modificarea OUG, astfel încât aceasta „să respecte drepturile fundamentale ale salariaților din sănătate, în special cele privitoare la raportarea salariilor de bază și la ritmul de creștere a salariilor”. Sindicaliştii spun că principalii vinovați de această situație sunt Ministerul Muncii, care avea obligația de a-i consulta înainte de inițierea acestui act normativ, și Guvernul care are „obiceiul” de a adopta acte normative ce vizează soarta salariaților din Sănătate fără respectarea regulilor de dialog social și face acest lucru în perioada sărbătorilor.

Pe pagina protestului, sindicaţiştii au prezentat şi câteva calcule ale pierderilor pe care le suferă salariații din sănătate, în urma adoptării OUG 114/2018. Spre exemplu, pentru o asistentă medicală din Unitatea de Primiri Urgenţe, care lucrează 40 ore/lună în zile nelucrătoare, „pierderea lunară generată de refuzul raportării sporului la salariul de bază se situează între 604 lei – 795 lei”. De asemenea, un medic care face 78 de ore de gardă suplimentară, lunar, poate să ajungă să muncească în plus, gratis, circa şase luni pe an, deoarece sporurile aferente sunt raportate la salariul din 2009.

 

×