x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Alexandru Rafila EXPLICĂ modul de administrare a pastilelor de iod

Alexandru Rafila EXPLICĂ modul de administrare a pastilelor de iod

29 Mar 2022   •   13:29
Alexandru Rafila EXPLICĂ modul de administrare a pastilelor de iod

Alexandru Rafila a explicat modul de administrare a pastilelor de iod pentru toate categoriile de vârstă, astfel încât să nu fie afectate de un eventual atac nuclear din Ucraina. El face apel la populație să nu ia tabletele în scop profilactic.

„Administrarea de comprimate sau pastile de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgențe doar la indicația autorităților. Nu trebuie luate în niciun caz înainte în mod preventiv și doar dacă există un astfel de anunț public că aceste pastile ar trebui luate, dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează și cu creșterea nivelului de radiații în România și există iod radioactive în cadrul acestei radiații, altfel nu trebuie luate.
Dozajele: se administrează în funcție de fiecare grupă de vârstă. La copiii nou-născuți până la vârsta de o lună, 1/4 de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la 3 ani. Între 3 și 12 ani - un comprimat, la copiii peste 12 ani și adulți - două comprimate. La fel femeile gravide sau cele care alăptează”, a explicat ministrul Sănătății.

Pastilele de iodură de potasiu au ajuns, săptămâna trecută, la direcțiile de sănătate publică și la Ministerul Sănătății.

Acesta spune că pentru adulții de peste 40 de ani nu este recomandată administrarea tabletelor, cu excepția cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este directă sau extrem de mare, adică persoana se află chiar în zona unde a avut loc incidentul nuclear. 

„Tratamentul se administrează în timpul optim de maxim 8 ore de la anunțul autorităților, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depășească 24 de ore, pentru că atunci este inutilă și n-are rost să administreze o cantitate suplimentară de iod. Administrarea se face în doză unică. Aceste produse se păstrează ambalat, în ambalajul original. O cutie completă are 20 de comprimate și fiecare va primi câteva comprimate, dar ambalate în blister. Nu sunt pastile individuale. Trebuie păstrat la întuneric și la temperaturi de maxim 25 de grade Celsius. Nu se lasă la îndemâna copiilor. Ca orice fel de alt medicament, el nu trebuie aruncat ca deșeu menajer ar trebui dus la farmacie pentru neutralizare”, a precizat Rafila.

×
Subiecte în articol: alexandru rafila