x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Amenzi URIAȘE pentru proprietarii de terenuri care nu distrug ambrozia

Amenzi URIAȘE pentru proprietarii de terenuri care nu distrug ambrozia

de Redacția Jurnalul    |    11 Oct 2023   •   13:15
Amenzi URIAȘE pentru proprietarii de terenuri care nu distrug ambrozia

Legea privind combaterea ambroziei a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Proprietarii de terenuri trebuie să distrugă planta în termen de 15 zile de la primirea avertismentului.

"În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia", se arată în actul normativ.

Astfel că proprietarii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi azinelor piscicole pot cere efectuarea acestor lucrări de către autorităţile administraţiei publice locale. Autorităţile administraţiei publice locale vor realiza lucrările, plătite de solicitant, dacă dispun de mijloacele necesare efectuării acestora sau îl vor informa pe acesta că nu pot da curs solicitării dar proprietarul este obligat în continuare să distrugă buruiana. 

Contravaloarea efectuării serviciilor de curățare a terenurilor cu ambrozie se stabilește de autorităţile administraţiei publice locale.

Dacă după expirarea termenului de 15 zile de la avertisment, autoritățile locală constată că proprietarii ori deținătorii de terenuri, drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole nu le-au distrus ambrozia, pot interveni pentru a curăța terenurile. 

Dacă proprietarul notificat nu permite accesul pe terenul respectiv a administrației publice locale, cu scopul de a distruge planta, primarul poate cere accesul în instanță, prin ordonanţă preşedinţială, cu citarea părţilor.

Costurile efectuării lucrărilor de prevenire, combatere şi distrugere a speciei Ambrosia artemisiifolia vor fi suportate de proprietari, deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole.

Totodată, vor fi aplicate și amenzi contravenționale între 1.000 - 5.000 de lei pentru persoanele fizice și 10.000 - 20.000 lei pentru persoanele juridice. 

 

×
Subiecte în articol: ambrozie terenuri proprietari amenzi