x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Astăzi a fost inaugurată o linie RATB pentru "Traseul muzeelor" din Capitală

Astăzi a fost inaugurată o linie RATB pentru "Traseul muzeelor" din Capitală

03 Noi 2017   •   15:05
Astăzi a fost inaugurată o linie RATB pentru "Traseul muzeelor" din Capitală

O linie RATB ce face "Traseul muzeelor din Capitală" a fost inaugurată vineri, în prezenţa ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, şi a primarului general, Gabriela Firea, care a precizat că proiectul implică un cost de 30.000 de euro lunar.


Autobuzul 362 porneşte din Piaţa Presei şi merge până în Parcul Carol, cuprinzând, tur - retur, 30 de muzee bucureştene. Preţul unui bilet este cel al unei călătorii normale - 1,3 lei. Copiii de până la 6 ani au gratuitate, a indicat Firea.

Primarul general a spus că suma 30.000 de euro pe lună acoperă cheltuielile cu combustibilul şi asigurările, reprezentând "o sumă mică, comparativ cu efectele pe care le va avea această linie culturală".

"Deja de zilele trecute (...) am primit foarte multe solicitări de la şcoli, de la licee şi chiar de la facultăţi şi de la simpli cetăţeni", a menţionat ea.

Autobuzul 362 circulă de la ora 10,00 la ora 22,00, iar în interiorul vehiculului călătorii pot găsi o broşură cu harta acestui traseu al muzeelor, cu detalii în română şi engleză legate de obiective. Pentru acest traseu sunt disponibile trei autobuze, iar intervalul de succedare este de 45 de minute, potrivit broşurii. Lungimea traseului cultural este de 29,3 kilometri.

Călătorii pot vizita orice muzeu bucureştean, de la Muzeul de Artă Populară "Doctor Minovici" la Muzeul Naţional al Satului, Muzeul Sportului, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Palatul Parlamentului, Biblioteca Naţională a României la Muzeul "Theodor Aman" şi Muzeul Zambaccian. În difuzoarele din vehicul sunt prezentate informaţii, în română şi engleză, despre muzeul din staţia următoare.

Gabriela Firea a precizat că s-a lucrat pentru acest proiect două luni.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a vorbit despre cine a avut primul ideea unui asemenea proiect.

"Vreau să-i dau Cezarului ce-i al Cezarului, Călinului ce-i al Călinului. Ideea este a fostului director general al Muzeului Naţional de Artă, Călin Stegerean, care, la un moment dat, a spus: 'Există muzee, există obiective turistice din Bucureşti foarte greu accesibile pe traseele actuale, cum ar fi să avem o linie culturală?'", a spus ministrul Culturii.

Romaşcanu a apreciat ideea ca "foarte bună", iar punerea în practică - "impecabilă". "Îmi doresc foarte tare ca această linie să sprijine la creşterea interesului turiştilor şi al bucureştenilor pentru această bogăţie culturală", a afirmat el.

Gabriela Firea şi Lucian Romaşcanu au călătorit cu autobuzul de la Staţia "Piaţa Presei" până la Casa "Filipescu Cesianu", unde au făcut o scurtă vizită la Muzeul Vârstelor.

Ghid a fost Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului Bucureşti. Muzeul Vârstelor, găzduit în Casa Cesianu, prezintă evoluţia demografică, felul în care s-au schimbat obiceiurile populaţiei legate de educaţie, mâncare şi chiar curtare sau bolile vremurilor cu imagini, obiecte ale epocii, grafice şi filme. "Veţi vedea, pe grafice, diferenţe între omul din secolul XVI şi cel din prezent", a spus Majuru. AGERPRES

×