x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Atacuri cibernetice ale rețelei Killnet. Diana Șoșoacă lăudată de hackerii ruși

Atacuri cibernetice ale rețelei Killnet. Diana Șoșoacă lăudată de hackerii ruși

04 Mai 2022   •   10:03
Atacuri cibernetice ale rețelei Killnet. Diana Șoșoacă lăudată de hackerii ruși
Sursa foto: Lucian Alecu

Organizația de hackeri Killnet a declanșat un atac de amploare împotriva unor instituții publice și private din România. Aceasta anunță pe Telegram că a lovit sisteme ale unor spitale și aeroporturi.

În ultimul mesaj, Killnet o laudă pe senatoarea AUR, Diana Șoșoacă. Ea a transmis anterior, împreună cu alți parlamentari, o scrisoare către Ambasada Rusă în care își exprima dorința ca România să fie neutră față de războiul din Ucraina și s-a exprimat împotriva trimiterii de armament în sprijinul acestei țări. 

 

Totodată, Killnet afirmă că Ioan Feher este membru al rețelei însă neagă faptul că ar fi fost implicat în atacurile cibernetice din România. Hackerii ruși cer eliberarea acestuia, în caz contrar vor ataca mai multe site-uri printre care și cel al Ministerului Sănătății. 

"Facem apel la Guvernul României! Această persoană nu are nimic de-a face cu Killnet! A fost membru al grupului pe Telegram. Cum poți să le spui oamenilor că cineva ne-a ajutat cu atacurile? E o prostie. Aveați nevoie de orice persoană care să fie de vină pentru prăbușirea României. Lăsați-l în pace. Dacă susține Rusia, asta nu înseamnă că este un infractor. Dacă nu este eliberat în 48 de ore, vom distruge România, Marea Britanie și Moldova. Abia atunci veți începe să vă dați seama că ați făcut o greșeală. Atacul asupra României a fost oprit! Aștept decizia dumneavoastră! Aștept și eliberarea lui Ioan Feher!", a transmis Killnet.

Ioan Feher este un român de 23 de ani din Satu Mare care trăiește în Marea Britanie și este anchetat sub acuzația că ar fi ajutat rețeaua traducând informații. El s-a declarat susținător al Rusiei pe Facebook. 

Anchetatori români s-au deplasat la Londra pentru audierea tânărului. Investigația este coordonată de autoritățile britanice. Au fost ridicate mai multe dispozitive informatice de la locuința acestuia. 

În ultimele zile au fost întreprinse mai multe atacuri asupra site-urilor unor instituții precum cele ale guvernului României, Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră, aeroporturilor şi CFR-ului, instituţii bancare, de media, culturale. 

"Din 29 aprilie, o serie de atacuri informatice de tip DDoS - Distributed Denial of Service a afectat multiple site-uri web care aparțin unor instituții publice și organizații private din România. Atacurile au fost revendicate de o grupare intitulată ‘KillNet’, de origine rusă, iar activitatea acestora ar fi promovată pe diferite canale de comunicare, fiind motivate de contextul conflictului militar Rusia - Ucraina.

Imediat după aceste atacuri, specialiști ai Ministerului Afacerilor Interne, Direcției Generale de Protecție Internă, Inspectoratului General al Poliției Române, precum și din cadrul celorlalte structuri și instituții din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, au desfășurat activități specifice din competență, pentru contracararea atacurilor, protecția site-urilor vizate și identificarea persoanelor responsabile, în vederea asigurării rezilienței infrastructurilor IT", transmite MAI.

×
Subiecte în articol: killnet diana sosoaca