x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum vor fi avertizați românii care nu au telefon. Raed Arafat: "Nu trebuie să intrăm în panică. Vor fi sisteme care anunță prealerta respectivă"

Cum vor fi avertizați românii care nu au telefon. Raed Arafat: "Nu trebuie să intrăm în panică. Vor fi sisteme care anunță prealerta respectivă"

de Redacția Jurnalul    |    12 Sep 2023   •   15:45
Cum vor fi avertizați românii care nu au telefon. Raed Arafat: "Nu trebuie să intrăm în panică. Vor fi sisteme care anunță prealerta respectivă"
Sursa foto: Lucian Alecu

Șeful DSU, Raed Arafat, spune cum pot fi avertizați românii care nu au telefon și nu pot primi mesajele RO-ALERT.

„Ați convocat o ședința în sistem de videoconferință cu reprezentanții IGSU din Tulcea, Galați, Constanța și Brăila. Despre ce este vorba, domnule secretar de stat?”, a întrebat Radu Tudor, la antena3CNN.

„De fapt a fost o ședința cu prefecții și cu reprezentanții  mai multor autorități și mai multor reprezentanți ai Ministerului de Interne, nu numai ai IGSU, și au fost și colegi de la Ministerul  Apărării în unele județe și ideea era să vedem stadiul la care s-a ajuns cu implementarea Hotărârii CNSU.

Știți că noi am emis o hotărâre CNSU cu Guvernul, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis o hotărâre care prevede câteva aspecte. Printre ele este crearea acestor spații de protecție în localitățile foarte mici unde nu există adăposturi. Deja Ministerul Apărării a fost astăzi și deja acest lucru este în desfășurare.

În al doilea rând, este vorba de mesajele care vor fi date, de a fi prelucrate cu populația din zonele limitate, dar unde totuși vor fi date aceste mesaje când intră o prealertă de la Ministerul Apărării.”, a spus Raed Arafat.

„Ce facem acolo unde sunt persoane care nu au telefon mobil?”, a întrebat Radu Tudor.

„S-a vorbit despre asta. Este al doilea lucru care este în Hotărâre. Acolo vor fi mașini de la ISU care au sisteme de avertizare și sisteme de portavoce care vor anunță prealerta respectivă. Deci acolo unde nu sunt semnale telefonice vor fi colegi de la ISU-urile județene care vor face acest lucru.

Ce trebuie să înțeleagă lumea este că aici nu trebuie să intrăm în panică. Șansa să se întâmple ceva este foarte mică, dar, totuși, pentru că există un risc foarte mic, noi avem obligația să luăm aceste măsuri de protecție care au fost stabilite prin hotărârea CNSU și bineînțeles să comunicăm populației când există un risc, oricât de mic ar fi, că există acest risc, cu recomandările care vor veni în mesaj.

Asta s-a decis. Să nu dăm un mesaj la intrarea alertei și un mesaj la finalul ei. Mesajele vor fi date pe o durata de timp, se va spune că mesajul are o valabilitate de, să zicem, 60 de minute. Dacă este alertă prelungită, atunci îl prelungim, dacă nu e prelungită, înseamnă că s-a terminat la 60 de minute mesajul.

Populația trebuie să înțeleagă că este un oarecare risc în zonă și trebuie să respecte toate recomandările date de colegii de la Situații de Urgență, de la Protecție Civilă. Cam asta s-a discutat astăzi. Am vrut să ne asigurăm că lucrurile sunt înțelese bine, că s-a discutat cu populația și acest lucru s-a făcut în aceste județe.”, a spus acesta la Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: RO Alert telefon raed arafat