x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Berlinul va acorda 5,4 milioane de euro pentru etnicii germani din România

Berlinul va acorda 5,4 milioane de euro pentru etnicii germani din România

de Redacția Jurnalul    |    17 Iun 2023   •   22:40
Berlinul va acorda 5,4 milioane de euro pentru etnicii germani din România

Germania va acorda și în acest an sprijin financiar pentru etnicii germani din România, în valoare de 5,4 milioane de euro, a anunțat Daniela Gîtman, secretar de stat pentru afaceri europene din MAE .

La Timișoara a avut loc, în perioada 14-16 iunie, a XXVI-a sesiune a Comisiei guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România. Lucrările au fost conduse de cei doi co-preşedinţi, Daniela Gîtman, secretar de stat pentru afaceri europene, și Natalie Pawlik, Însărcinat al Guvernului Federal german pentru problemele imigranților de origine germană și minorități în cadrul Ministerului Federal de Interne și Comunitate.

Au participat reprezentanții conducerii Forumului Democrat al Germanilor din România, ai asociațiilor sașilor transilvăneni și șvabilor bănățeni din Germania, ai ministerelor de linie din România și Germania cu atribuții în domeniu, precum și prefecții sau subprefecții din cele 9 județe cu o comunitate germană semnificativ.

Potrivit unui comunicat al MAE, discuțiile au vizat stadiul îndeplinirii proiectelor prevăzute în Protocolul încheiat cu ocazia ediției precedente a Comisiei mixte, în paralel cu inițierea unor noi proiecte.

În alocuțiunea sa, secretarul de stat Daniela Gîtman a evidențiat importanța acordată de Guvernul României dezvoltării unor politici pentru protecția minorităților naționale și a salutat nivelul excelent al relațiilor româno-germane.

„Oficialul român a exprimat apreciere pentru decizia Guvernului R. F. Germania de a continua și în acest an sprijinul financiar pentru etnicii germani din România, cu acordul statului român, în valoare de 5,4 milioane euro, de care beneficiază și comunitățile în care aceștia trăiesc. Fondurile vor fi puse la dispoziție de Ministerul federal de Interne și Dezvoltare Teritorială, Ministerul Federal al Afacerilor Externe și Însărcinatul Guvernului federal pentru cultură și mass-media. A evidențiat beneficiile înregistrate de la începerea finanțării acordate de autoritățile germane, prin susținerea a peste 3.100 companii din România, oferirea de informații și asistență pentru 2.200 de antreprenori interesați și crearea de peste 14.100 de locuri de muncă, ceea ce a condus la creșterea semnificativă a prosperității în multe regiuni din țara noastră”, se arată în comunicat.

Însărcinatul Guvernului federal german Natalie Pawlik a evocat soliditatea relațiilor dintre România și Germania și a arătat că România reprezintă pentru companiile germane una dintre cele mai importante destinații de investiții din Europa.

„Oficialul german a exprimat satisfacția pentru măsurile adoptate de autoritățile române în vederea creării unui cadru favorabil și a unui sistem solid pentru protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, care constituie un model de bune practici în Europa. A salutat sprijinul financiar acordat de Guvernul român minorității germane din țara noastră și a anunțat decizia Guvernului federal de la Berlin de a acorda, în anul curent, fonduri în valoare de 5,4 milioane euro pentru finanțarea unor proiecte în domeniile social, economic, cultural, educațional, precum și pentru promovarea tineretului”, transmite MAE.

Pentru anul 2024, părțile au convenit continuarea programelor actuale, în paralel cu elaborarea și implementarea unor proiecte noi în domeniul economic și pentru dezvoltarea afacerilor, pentru promovarea dialogului intercultural prin artă, pentru combaterea intoleranței, precum și pentru promovarea diversității în comunicare și audiovizual.

Aceste măsuri, alături de liniile viitoare de acțiune, obiectivele de cooperare și proiectele comune agreate au fost incluse în Protocolul celei de-a XXVI-a sesiuni a Comisiei, care a fost semnat la finalul lucrărilor, de către cei doi oficiali.

Co-președintele german al Comisiei Natalie Pawlik a reiterat sprijinul ferm al Germaniei pentru obiectivul României de aderare la spațiul Schengen, inclusiv prin continuarea demersurilor pe lângă partenerii europeni, precum și încrederea în identificarea unei soluții până la sfârșitul anului curent.

×
Subiecte în articol: etnici germani sprijin