x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cadrele medicale - „între sclavagism și inchiziție sanitară”

Cadrele medicale - „între sclavagism și inchiziție sanitară”

de Monica Cosac    |    13 Iul 2020   •   09:16
Cadrele medicale - „între sclavagism și inchiziție sanitară”
Sursa foto: kormany.hu/

Medicii și sindicaliștii din sectorul sanitar contestă proiectul de lege privind carantina și izolarea, prin care cadrele medicale ar fi obligate să ia decizii în privinta libertății și bunurilor pacienților. „Nu suntem nici gardieni, nici polițiști, nici magistrați”, spun mai mulți medici într-o scrisoare deschisă, transformată în petiție online.

Totodată, Federația Sanitas, organizație sindicală reprezentativă la nivelul sectorului sanitar și al celui de asistență socială, solicită Senatului să corecteze toate anomaliile pe care este pe cale să le legifereze, înainte ca personalul din spitalele publice, „contaminat în număr nepermis de mare cu noul virus, epuizat și supraîncărcat de reponsabilități, să capituleze”.

 

Autorii petiției „Nu «Legii carantinării și izolării» în forma actuală! Nu detașării forțate a medicilor!”, care în trei zile a fost semnată de circa 1.400 de persoane, sunt medici din toate colțurile României și spun că vor să tragă un semnal de alarmă în legătură cu consecințele acestui act normativ care urmează să fie votat în Senatul României. Semnatarii petiției spun că sunt medici, nu gardieni, polițiști, magistrați, și, prin urmare, nu pot decide privarea de libertate și de bunuri. „Suntem doar medici pentru pacienții noștri. Și așa vrem să rămânem. Asta e menirea noastră, să îngrijim și să vindecăm. Nu putem duce la capăt această menire dacă o lege în loc să ne protejeze drepturile, ne vulnerabilizează și lasă poarta deschisă abuzurilor”, se arată în petiție.

 

Încalcă drepturile personalului medical

Și articolul referitor la detaşarea obligatorie a personalului medical, paramedical şi auxiliar în zonele cu deficit, în situaţii speciale, cum este și pandemia de COVID-19, a stârnit valuri de nemulțumiri în rândul multor medici. „Medicii sunt obligați să accepte detașarea fără acord, oriunde dorește o autoritate a statului”, avertizează petiționarii, precizând: „Cerem ferm celor ce reprezintă profesia să ia atitudine! Stop abuzurilor asupra libertății!”.

Și reprezentanții Federației Sanitas spun că au urmărit „cu stupoare” traseul acestui proiect de lege, care încalcă în continuare drepturile personalului medical și auxiliar din sistemul sanitar de stat și cel de asistență socială, un exemplu fiind chiar Art. 15, alin. 3 – care permite detașarea personalului medical și auxiliar fără acordul acestuia.

 

„Obligații antisociale”

Un alt aspect deosebit de grav este supraîncărcarea medicilor cu „obligații antisociale” prin responsabilizarea acestora de trimiterea în izolare/carantină a persoanelor suspecte, avertizează sindicaliștii, făcând referire la Art. 6, alin. 2 și 3 și la Art. 7, alin. 8 și 9. De acum, vor putea fi numiți și distrugători de familii, de bunuri, din moment ce medicii vor fi obligați să decidă asupra libertății populației, a confiscării/distrugerii bunurilor celor suspecți și, apoteotic, asupra trimiterii minorilor în grija asistenței sociale!”, spun reprezentanții Sanitas.

Aceștia mai afirmă că „legiuitorii nu dau niciun semn că s-ar gândi la posibilitatea de a adapta un program redus de muncă” în condițiile în care personalul medical care tratează COVID-19 de mai bine de patru luni este deja epuizat psihic și fizic.

 

„Salariații din Sănătate se găsesc într-o ipostază absolut halucinantă: sunt sclavi din punctul de vedere al drepturilor/relațiilor de muncă și inchizitori din punctul de vedere al obligațiilor la locul de muncă!”, avertizează reprezentanții „Sanitas”.

 

Articole propuse pentru eliminare

Două dintre aspectele contestate de sindicaliștii din Sănătate au fost propuse pentru eliminare de către Comisia pentru drepturile omului din Senat. Este vorba despre Art. 6, alin. 2 și 3, care se referă la faptul că un medic poate decide izolarea unei persoane în unitatea sanitară, dacă, în baza examinărilor clinice și paraclinice, constată că persoana respectivă poate transmite o boală infecto-contagioasă. De asemenea, s-a propus eliminarea Art. 7, alin. 2 și 3, care stipulează, printre altele, că „bunurile suspecte de a fi contaminate sunt carantinate până la decontaminare sau distrugere, după caz”.

×