x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cazul Săpoca. Cum s-a schimbat viaţa unui pacient în câteva secunde

Cazul Săpoca. Cum s-a schimbat viaţa unui pacient în câteva secunde

de Mariana Zaharia    |    26 Sep 2019   •   12:30
Cazul Săpoca. Cum s-a schimbat viaţa unui pacient în câteva secunde

Una dintre cele 13 victime ale criminalului de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca a rămas fără vedere și are nevoie de îngrijire permanentă. În noaptea fatidică, Gheorghe Dumitrache era internat în același salon cu agresorul și le-a povestit rudelor că acesta nu și-ar fi luat medicamentele. „A crezut că sunt păpuși și a vrut să le spargă capetele”, povestește fratele rănitului. Acum, el și rudele celorlalte persoane lovite vor merge în instanță să își caute dreptatea.

 

Gheorghe Dumitrache are 60 de ani și locuiește în localitatea Glodeanu Siliștea din județul Buzău, într-o casă învecinată cu a fratelui său mai mare. El este omul pe care Gheorghe se bazează acum, după ce a căzut victimă în Spitalul Săpoca, loc în care se afla pentru a-și trata bolile și ca să își ia mai multe acte, cerute de o comisie de examinare pentru pensie. Este diagnosticat cu epilepsie, iar după agresiune a rămas și fără un ochi. De la spitalul din Buzău, el a fost adus în comă la București, iar medicii le-au explicat rudelor că nu îi mai pot salva vederea. Lovitura de la cap a fost prea puternică şi viaţa lui Gheorghe Dumitrache s-a schimbat în câteva secunde.

 

Mai avea câteva zile și se externa

„El a ajuns în comă. Dormea când i-a dat cu suportul pentru perfuzii în cap și de acolo s-a trezit în Capitală. Nu mai știe ce s-a întâmplat în noaptea aia, dar ne-a spus că acest individ ar fi mers acasă două zile și s-ar fi întors. Acasă, consumase alcool și nu își luase medicamentele. Cineva i-a spus că individul a crezut că sunt păpuși și de-aia i-a lovit, dar acel obiect metalic nu avea ce să caute acolo. Noi am mai fost la el, dar nu ne-a atras atenția nimic. Mai mult, înainte de incident, personalul ne vorbea frumos, ne-au dat actele necesare ca să i le ducem fratelui meu la comisia de pensionare, dar ei erau puțini. Cum să se descurce un medic, două asistente și două infirmiere cu 40 de bolnavi? Agresorul, când s-a trezit, i-a luat pe toți la rând”, spune Petrică Stanciu, nepotul victimei.

 

După o lună de la incident, Gheorghe Dumitrache a fost externat și acum este acasă. Familia spune că are dureri mari de cap și că viața îi este acum îngreunată și de faptul că nu mai vede cu ochiul stâng.

 

„A stat două săptămâni la Săpoca, apoi două în București. Ne spune că dormea și i-a dat cu bomba în cap. Uneori e liniștit, alteori se agită, e într-o stare incertă. Acum ne bucurăm de faptul că mănâncă singur sau merge singur, dar mai târziu nu poate spune nimeni ce va fi”, a povestit şi Dumitru Dumitrache, fratele rănitului. Gheorghe Dumitrache urma să plece de la Săpoca în doar câteva zile, dacă nu se întâmpla nenorocirea.

 

Dosar penal pentru omor calificat

La Parchet și apoi în instanță, Gheorghe Dumitrache va fi reprezentat de un apărător care spune că dosarul este unul sensibil. Este nevoie de expertize, de medici specialiști pentru a se afla ce s-a întâmplat exact la Săpoca. Procurorii fac acum cercetări pentru omor calificat, încadrarea făcută din cauza victimelor multiple. „Imediat ce procurorul va emite o ordonanță, voi putea studia în amănunt acest dosar. Asta referitor la partea penală. Despre cea civilă, trebuie avut în vedere că rănitul era în spital, existau anumite obligații din partea personalului”, spune avocatul Cristina Muntianu.

 

 

×