x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ce riscă şoferii certaţi cu Fiscul

Ce riscă şoferii certaţi cu Fiscul

20 Iun 2016   •   11:30
Ce riscă şoferii certaţi cu Fiscul
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Persoanelor care au achiziţionat un automobil şi nu îşi plătesc taxele de deţinere şi înmatriculare în termen de 60 de zile li se va suspenda înmatricularea, potrivit unui proiect de ordonanţă de Guvern aflat, momentan, în dezbatere publică. Proiectul prevede şi contopirea bazelor de date.

Pentru a ţine mai bine evidenţa achiziţiilor de autovehicule, bazele de date ale Poliţiei vor fi interconectate cu cele ale autorităţilor fiscale. În acest fel, autorităţile vor putea verifica cine nu a plătit taxele la timp.

„Autoritatea competentă transmite autorităţilor fiscale competente situaţia vehiculelor înscrise/transcrise în evidenţele proprii, în primele 5 zile ale lunii pentru luna precedentă. În termen de 60 de zile de la data înscrierii/ transcrierii transmiterii dreptului de proprietate a unui vehicul, titularul certificatului de înmatriculare este obligat să-şi îndeplinească obligaţiile de natură fiscală/ financiară prevăzute de lege cu privire la deţinerea şi înmatricularea vehiculelor”, se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă.

Dacă noii deţinători de automobile nu îşi plătesc taxele la timp, autorităţile fiscale sunt obligate să notifice poliţia. „Înmatricularea vehiculelor se suspendă de drept, în cazul proprietarilor care nu şi-au îndeplinit în termen obligaţiile. La primirea comunicării, autoritatea competentă revocă măsura suspendării înmatriculării”, se mai arată în textul proiectului realizat de Guvern şi care are ca scop debirocratizarea instituţiilor. În cazul în care persoanele cărora li s-a suspendat înmatricularea sunt prinse de polițişti la volanul automobilului, pe drumurile publice, acestea vor fi sancționate cu o amendă care poate fi cuprinsă între nouă şi douăzeci de puncte.

×