x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Comenzile online de taxi în Bucureşti nu se mai fac decât la dispecerate

Comenzile online de taxi în Bucureşti nu se mai fac decât la dispecerate

20 Dec 2017   •   13:50
Comenzile online de taxi în Bucureşti nu se mai fac decât la dispecerate
Sursa foto: Victor Stroe

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat o hotărâre prin care comenzile online de taxiuri se vor putea face doar prin aplicaţii care aparţin dispeceratelor şi poartă aceeaşi denumire. În aceste condiţii, au devenit ilegale aplicaţii foarte populare precum Star Taxi şi Clever.

“Pentru a oferi siguranţă şi confort cetăţenilor din Bucureşti care folosesc taxiul, se instituie obligativitatea ca activitatea de taximetrie să se facă exclusiv prin intermediul unui dispecerat autorizat, în condiţiile în care se asigură posibilitatea clientului de a apela aceste servicii prin comenzi telefonice sau prin intermediul aplicaţiilor online care aparţin respectivului dispecerat şi pot fi identificare ca atare”, a afirmat primarul general Gabriela Firea în şedinţa CGMB.

“Aplicaţia informatică reprezintă un program software proprietate exclusivă a dispeceratului taxi autorizat, având aceeaşi denumire cu cea a dispeceratului”, se arată în proiectul de hotărâre

Noua reglementare scoate în afara legii companiile care operează aplicaţii independente destinate comenzilor pentru taxiuri, acuzate de COTAR, asociaţia transportatorilor autorizaţi, că s-ar substitui activităţii de dispecerat. Şi reglementările în vigoare pentru industria de taxi îi obligă pe şoferi să se arondeze, contra-cost, unui dispecerat. Pe lângă Uber şi Taxify, sunt afectate în acest moment şi aplicaţii independente de genul Clever şi Star Taxi. Pe de altă parte, toţi taximetriştii vor fi obligaţi să-şi instaleze dispozitive POS pentru a putea accepta plata cu cardul. “În primul rând, este interzisă în totalitate refuzarea unei curse. De asemenea, sub sancţiuni drastice, vor fi interzise solicitările de bonusuri. Şoferii sunt obligaţi să aibă o ţinută decentă, un comportament şi un limbaj adecvate, să nu fumeze în maşină, să nu dea muzica tare sau muzică ce este în disonanţă cu genul muzical preferat de client, să nu vorbească la telefon sau să dea mesaje, să nu angajeze cu clientul discuţii, subiecte sensibile, care ar putea să contravină principiilor şi convingerilor clientului în ceea ce priveşte religia, politica şi domeniul sexual. Toţi taximetriştii vor fi obligaţi, sub sancţiuni severe, să ofere clientului posibilitatea să plătească cu cardul. Toţi taximetriştii vor trebui să-şi instaleze POS-uri pe maşini”, a anunţat Gabriela Firea.

Peste 5.000 de taximetrişti şi transportatori din toată ţara sunt aşteptaţi să protesteze azi în Piaţa Victoriei cu privire la legislaţia care permite existenţa concurenţei pe care ei o consideră a fi neloială, din partea unor servicii alternative precum Uber. Iniţial, protestul era programat pentru data de 13 decembrie, dar a fost amânat în contextul funeraliilor Regelui Mihai I. Transportatorii susţin că decizia Primăriei Capitalei de a interzice aplicaţiile online care nu aparţin companiilor de taxi sunt doar un prim pas pentru reglementarea situaţiei, astfel de măsuri trebuind a fi aplicate la nivel naţional printr-o lege. 

×
Subiecte în articol: taxi online dispecerate comanda online